Suurlähettiläs: Tavalliset turkkilaiset ovat hermostuneita

Suomen Turkin suurlähettilään Nina Vaskunlahden mukaan ilmapiiri tavallisten turkkilaisten keskuudessa on hermostunut. Vallankaappausyrityksen jälkeiset tapahtumat herättävät hänen mukaansa kysymyksiä, kuinka hyvin Turkki pitää kiinni kansainvälisistä sitoumuksistaan.

Ulkomaat
Nina Vaskunlahti, Suomen Turkin suurlähettiläs
Nina Vaskunlahti, Suomen Turkin suurlähettiläsYle

Suomen Turkin suurlähettiläs Nina Vaskunlahti katsoo, että Turkki on viime vuosina muuttunut yhä konservatiivisemmaksi maaksi. Maanantain A-studiossa vieraillut Vaskunlahti kertoo, että ilmapiiri tavallisten turkkilaisten keskuudessa on hermostunut.

– Ollaan pettyneitä. Miksi taas vallankaappausyritys? Miten tästä eteenpäin? Jokainen meistähän haluaisi elää ihan normaalia elämää, saada käydä töissä, saada lapset kouluun, saada matkustaa, lukea, kirjoittaa, katsoa televisiosta mitä huvittaa, saada monipuolista informaatiota. Nyt tämä kaikki on pikkuisen hakusessa.

Vaskunlahden mukaan turkkilaiset ovat pettyneitä myös Euroopan unioniin. Tyytymättömyyttä herättää tapa, jolla unioni on vallankaappausyritykseen reagoinut. Vaikka hän itse katsoo, että kaappausyritys tuomittiin riittävän voimakkaasti, tavalliset turkkilaiset eivät asiaa välttämättä niin näe.

Konservatiivit ja maalliset liberaalit

Vaskunlahti katsoo, että Turkki on karkeasti ottaen jakautunut konservatiiveihin ja maallisiin liberaaleihin. Tarkemmassa tarkastelussa tilanne on hänen mukaansa kuitenkin monimuotoisempi, kuin miltä se Suomesta katsottuna näyttää.

– AKP:llä joka on Erdoğanin perustama puolue, on varmasti kolmen-neljänkymmenen prosentin kannatus. Pääoppisiotiopuolue CHP:tä kannattaa noin neljännes kansasta. Pitää muistaa, että Turkissa on myös kurditaustainen HDP-puolue, joka sai viime syksyn vaaleissa yli kymmenen prosenttia äänistä. Sitten on vielä kansallismielinen NHP-puolue, ja myös AKP:n sisällä on erilaisia näkemyksiä.

Pääoppositiopuolue CHP:n katsotaan edustavan maallisempia ja liberaalimpia arvoja kuin valtaapitävän konservatiivisen AKP-puolueen.

"Tilanne on huolestuttava"

Vaskunlahti kuitenkin muistuttaa, että pohjimmiltaan Turkin demokratian fundamentit ovat kunnossa. Diplomaattina hän asettelee sanansa tarkasti kommentoidessaan asemamaansa tilannetta ja sen poliittisen johdon tekemisiä.

– En usko, että Turkin presidentti Erdoğan vainoaa ihmisiä, mutta kieltämättä Turkissa on vallankaappausyrityksen jälkeinen tilanne. Maa on kääntynyt hyvin sisäänpäin ja syyllisiä etsitään. Turkissa on pidätetty hyvin paljon ihmisiä. Ihmisiä on siirretty pois viroistaan lähes satatuhatta, jos luvut pitävät paikkansa, ja kieltämättä se on hyvin huolestuttavaa, Vaskunlahti sanoo.

Vaskunlahti nostaa esiin kysymyksen, noudattaako Turkki kansainvälisiä velvoitteitaan.

– On hieman epäselvää, miksi ihmisiä siirretään pois nykyisistä tehtävistään. Kun asiaa katsoo oikeusvaltion näkökulmasta, se laittaa meidät ehkä hieman kysymään, noudattaako Turkki kaikkia niitä periaatteita, joita sen tulisi noudattaa EU-hakijamaana ja Euroopan neuvoston jäsenmaana.