1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Japanin pääministerin vaimo vieraili Pearl Harbourin muistomerkillä

Akie Aben vierailu oli yksityinen ja epävirallinen, eikä pääministeri Shinzo Abe ollut mukana.

Japanin pääministerin vaimo, maan ensimmäinen nainen Akie Abe on vieraillut maanantaina Pearl Harbourin muistomerkillä, kertoo uutistoimisto Reuters. Pearl Harbor on Yhdysvaltojen Tyynenmeren-laivaston päätukikohta O'ahun saarella Havaijilla.

Vierailu oli epävirallinen ja yksityinen. Japanin pääministeri Shinzo Abe ei ollut mukana. Mikäli pääministeri Abe olisi ollut paikalla, se olisi ollut ensimmäinen kerta kun Japanin virassa oleva pääministeri olisi vieraillut Pearl Habourin muistomerkillä.

Toukokuussa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama vieraili Hiroshimassa. Hän oli ensimmäinen virassa oleva Yhdysvaltain presidentti, joka vieraili siellä toisen maailmansodan jälkeen. Obaman vierailun jälkeen on ollut arvailuja siitä, milloin Abe vierailee Pearl Harbourissa.

Japanin pääministerin puoliso, Akie Abe kirjoittaa Facebookissa, että hän meni Arizona Memorialiin viemään kukkia ja rukoilemaan.

- Olen ollut monta kertaa Hawajilla, mutta en ole koskaan käynyt Pearl Harbourissa. Kuluneen vuoden aikana olen kuitenkin monta kertaa ajatellut toista maailmansotaa ja tunsin voimakasta tarvetta käydä siellä aiankin kerran elämässäni, Akie Abe sanoi.

Viime vuonna tuli kuluneeksi 70 vuotta toisen maailmansodan päättymisestä.

Japani teki Yhdysvaltauin laivastotukikohtaan yllätyshyökkäyksen 7. joulukuuta 1941. Pearl Harborin isku oli aikanaan laajasti uutisoitu tapahtuma, joka veti Yhdysvallat mukaan toiseen maailmansotaan.