1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

SvD: Ruotsalaispoliitikon mukaan hyökkäykset poliitikkoja vastaan ovat tulleet raaemmiksi

Osa ruotsalaispoliitikoista haluaa tiukentaa luottamushenkilöitä uhkailevien rangaistuksia. Ex-ministerin mukaan pelkona on poliittiset murhat ja poliitikkojen siirtyminen muihin tehtäviin uhkailujen vuoksi.

Osa ruotsalaispoliitikoista haluaisi tiukentaa luottamushenkilöihin kohdistuvien uhkailijoiden rangaistuksia, kirjoittaa Svenska Dagbladet (siirryt toiseen palveluun). Ruotsin nykyinen hallitus on jättänyt pöydälle poliitikkojen, poliisin ja syytäjien ehdotuksen rangaistusten koventamisesta.

Lehden haastatteleman ex-ministeri Birgitta Ohlssonin (liberaalit) mielestä on tärkeää antaa kovempia rangaistuksia niille, jotka uhkaavat demokratiaa. Ohlssonin mukaan hyökkäykset poliitikkoja vastaan ovat pahentuneet ja raaistuneet.

- Olen ollut mukana politiikassa vuodesta 1999 ja hyökkäykset ovat vaan kärjistyneet. Meidän on ratkaistava tämä asia nyt, sillä muutoin tutkitaan poliittisia murhia vielä kymmenen vuoden päästä ja monet luottamushenkilöt lähtevät tehtävistään uhkien vuoksi, hän sanoo.

Ohlssonin linjoilla ja aloitteen takana on myös maltillisen kokoomuksen ja ruotsidemokraattien jäseniä.

- On parempi tehdä muutoksia yleisellä tasoilla, sillä uhkat kohdistuvat kaikkiin, ei vain joihinkin ryhmiin. Rangaistuksia ei tulisi koventaa vain luottamushenkilöihin ja toimittajiin kohdistuneista uhkauksista, vaan kaikista uhkista, jotka rikkovat yksityisyyttä, sanoo oikeusministeri Morgan Johansson (Ruotsin sosiaalidemokraattinen työväenpuolue).