1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. marjat

Korvatunturin Marja haluaa puhdistaa yli kaksi miljoonaa kiloa marjoja

Savukoskella toimiva Korvatunturin Marja Oy haluaa tehostaa toimintaansa niin, että voi puhdistaa yli kaksi miljoonaa kiloa metsämarjoja vuodessa. Tavoite edellyttää investointeja. Nyt on meneillään ennätyshyvä mustikka- ja puolukkasyksy ja se osaltaan vauhdittaa suunnitelman toteuttamista.

marjat
Ämpäri täynnä puolukkaa.
Risto Koskinen / Yle

Syksyn poimintakausi on kiivaimmillaan ja Korvatunturin Marjan pakkastunnelit täyttyvät ennätysvauhdilla. Se luo hyvää pohjaa myös marjayhtiön tulevaisuudelle, sanoo marjayhtiön paikallisjohtaja Jari Huttunen.

– Kyllä. Meillä on suunnitelmia sekä pakastustehon, että pakkasvarastojen lisäämiseksi. Varastot käyvät pieniksi.

Jos laajennus toteutuu, niin Huttusen mukaan siinä samalla mietitään, josko talvella ruvetaan puhdistamaan kahdessa vuorossa. Työllisyyttä tulisi senkin kautta Savukoskelle.

Merkittävä työllistäjä

Korvatunturin Marja on toiminut Savukoskella pian 20 vuotta. Yritys on Savukoskella varsin merkittävä työllistäjä; talon palveluksessa on viitisentoista henkilöä ympäri vuoden.

– Näyttää, että tällä henkilömäärällä pärjätään ainakin toistaiseksi. Enempää emme tarvitse, mutta ei ole tarvetta vähentääkään.

Mustikan ja puolukan sato nyt hyvä

Mustikan jälkeen katseet kääntyvät puolukkaan. Jari Huttunen on tyytyväinen tämänkesäiseen marjasatoon.

–Puolet tilasta on nyt käytössä. Ollaan niinkuin paremmalla puolella. Mustikkaa ja puolukkaa on nyt Lapin läänissäkin tosi hyvin ja erityisesti mustikka on tänä vuonna hyvälaatuista.

Thaipoimijat pääroolissa

Suurimman osan marjoistaan Korvatunturin Marja ostaa thaimaalaisilta poimijoilta. Yhtiön nimissä tällä marjastuskaudella Lapissa ja kauempanakin kiertelee runsaat 400 ulkomaalaista poimijaa.

–Thaimaalaiset poimivat 70-80 prosenttia koko meidän vuotuisesta marjamäärästä. Eli puhutaan hyvin suuresta osasta, sanoo paikallisjohtaja Jari Huttunen.

Lue seuraavaksi