Kiusattu kalasääskirääpäle voitti vaikeutensa – "Siitä tuli vahva lentäjä"

Saimaan Linnansaaren kalasääskikameran valot sammuivat muutama viikko sitten. Poikasista heiveröisimmän kohtalo jäi huolestuttamaan katsojia.

Kotimaa
Sääksikamera.
Viime kuunvaihteessa suljettua sääksikameraa katsottiin reilusti yli 40 000 kertaa. pukkistream.net

Lintujen ystävät seurasivat kesän ajan sydän syrjällään Linnansaaren kansallispuiston kalasääskipesän tapahtumia. Erityistä huolta sääksikameran seuraajissa aiheutti poikasista heiveröisimmän kohtalo.

– Lintumaailmassa toimitaan vähän eri pelisäännöillä kuin meillä. Siellä on sellainen nokkimisjärjestys, että isot syövät ensin ja pienet syövät, mitä isommilta jää. Katsojat ovat olleet huolissaan, kun isommat nujuttivat sitä pientä, sanoo luontokuvaaja Juha Taskinen.

Kerrottavana on hyviä uutisia.

Luontovalokuvaaja Juha Taskinen.

Sääksikameran lähetys loppui viime kuunvaihteessa, mutta Taskinen kertoo käyneensä muutama päivä sitten tarkastamassa pesän olosuhteet. Kerrottavana on hyviä uutisia. Isompien sisarusten simputuksen kohteeksi joutunut poikanen on noussut siivilleen ja ilmeisesti oppinut saalistamaan itsenäisesti.

– Näin, kun se pienin lähti lentoon. Sillä oli kala kynsissä ja teki pienen lenkinkin siinä ja laskeutui. Kunnossa se oli, siitä on tullut vahva lentäjä. Pian se lähtee muuttomatkalle. Kaikki on siis hyvin, Taskinen rauhoittelee.

Siipienväli poikasella on kasvanut hiukan alle metrinmittaiseksi, kun aikuisella kalasääskellä se on yleensä noin puolitoista metriä.

– Siitä se lähtee liitelemään kohti etelää ja viipyilee Mustanmeren tai Välimeren seudulla pari vuotta. Jos onnellisesti käy, se palaa sitten Suomen kamaralle tai ainakin Skandinaviaan.

Poikasia on pesässä ollut kolme, ja osa on jo saattanut lähteä muuttomatkalle. Varmaa on, että emo on jo lentänyt etelään ja uroskin lähtee viimeistään silloin, kun kaikki poikaset ovat oppineet kunnolla kalastamaan.

Linnansaaren kalasääskikamera kuvaa lintujen elämää jälleen ensi kesänä heinäkuussa.