Kokkolan kaupunginhallituksen kriisi jatkuu – nyt odotetaan RKP:ltä toimia

Tuorein käänne Kokkolan hallituksen riitelyssä hiertää jäsenten välejä. RKP:n jäsen Marlén Timonen oli juuri ennen elokuun alun sovittelevaa kokousta ja anteeksipyyntöään tehnyt rikosilmoituksen useasta kaupunginhallituksen jäsenestä syyttäen heitä kunnianloukkauksesta. Tämä tuli kaupunginhallituksen tietoon seuraavana päivänä.

Marlén Timonen
Kokkolan vaakuna kaupungintalon seinässä
Kalle Niskala / Yle

Vaikka kriisi on jatkunut läpi kesän, hallitus jatkaa toimintaansa.

– Teknisesti kokoukset on pystytty hoitamaan, muuta en kommentoi, sanoo puheenjohtaja Veikko Laitila (kesk).

Valtuuston ensimmäisen varapuheenjohtajan Tapani Hankaniemen (kesk.) mukaan henki ja luottamus on hallituksessa huono Marlén Timosen toiminnan takia. Valtuuston puheenjohtajisto odottaakin RKP:n puuttuvan asiaan, kertoo Hankaniemi.

Mitään erovaadetta ei ole esitetty. Mutta jos he eivät tee asialle mitään, he myös hyväksyvät jäsenensä toiminnan.

Kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Tapani Hankaniemi

– Kaupunginhallituksen jäsenet tapasivat RKP:n valtuustoryhmän tämän viikon maanantain kokouksen jälkeen. Marlén Timosen käyttäytymisestä on kerrottu valtuustoryhmälle, mutta mitään erovaadetta ei ole esitetty. Mutta jos he eivät tee asialle mitään, he myös hyväksyvät jäsenensä toiminnan.

Marlén Timonen kertoo tehneensä rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta, koska kaupunginhallituksen Timoseen liittyvä keskustelu oli hänen mukaansa liian rajua. Poliisi vahvistaa käsitelleensä rikosilmoituksen, joka koski Kokkolan kaupunginhallitusta. Poliisi ei näe asiassa rikosta.

Anteeksipyyntö ja rikosilmoitus samana päivänä

Taustalla on aiemmin kesällä puhjennut jupakka, jossa hallituksen jäsenet arvostelivat RKP:n jäsenen Marlén Timosen toimintatapoja. Elokuun alussa kaupunginhallitus järjesti asiasta kriisikokouksen. Siinä sovittiin keskinäiset pelisäännöt, joihin kaikki hallituksen jäsenet lupasivat sitoutua.

Valtuuston puheenjohtajat olivat isossa roolissa, kun hallituksen jäsenet ja Timonen hioivat yhteistä sopua elokuun kriisikokouksessa.

– Henkilökohtainen näkemykseni on, että Timonen rikkoi tämän sopimuksen, valtuuston varapuheenjohtaja Hankaniemi toteaa.

Hän kummastelee sitä, että muutamaa tuntia ennen hallituksen jäsenten riitojen sopimista Marlén Timonen teki rikosilmoituksen.

Valtuustoon asiaa ei viedä, sillä kaupunginhallitus nauttii valtuuston luottamusta, vahvistaa Hankaniemi.

– Siinä mielessä toimintakyky on säilynyt, että esitykset ovat tulleet ajallaan.