MTV vajosi roskalainaluokkaan – omistaja uskoo edelleen yhtiöön

Suomen vanhin kaupallinen tv-yhtiö MTV on taloudellisissa vaikeuksissa. Ilman rikkaan omistajan apua Maikkaria voisi uhata jopa konkurssi. MTV:n toimitusjohtaja väläyttää mahdollisuutta tehdä uutisyhteistyötä Ylen kanssa.

kulttuuri
MTV
Suomen vanhin kaupallinen tv-kanava MTV on irtisanonut työntekijöitään viime vuosina. Leikkauksia on tullut etenkin uutistoimintaan.Henrietta Hassinen / Yle

Kaupallinen tv-kanava MTV on taloudellisissa vaikeuksissa. Yhtiö on valunut roskalainaluokkaan ja kaikki sen keskeiset taloudelliset tunnusluvut ovat varsin heikkoja.

Ylen haastattelemien analyytikkojen mukaan ilman taustalla olevaa rikasta omistajaa eli ruotsalaista mediakonserni Bonnieria koko yhtiön tulevaisuus voisi olla vaakalaudalla.

Suuren myllerryksen viime vuosina läpikäyneen MTV:n ydintoiminnot jakautuvat kahteen yhtiöön eli kanavan sisältöjen kaupallistamisesta vastaavaan MTV Oy:hyn sekä sisältöjä tekevään MTV Sisällöt Oy:hyn.

Kumpikin yhtiö teki tilikaudella 2015 tappiota. Erityisen vaikealta näyttää kuitenkin MTV Oy:n tilanne.

– Kaikilla kaupallisilla mediatoimijoilla on ollut hyvin haastavat viimeiset neljä vuotta. Suomen mediamarkkinoiden koko on hieman yli miljardia euroa eli kakku on pienentynyt. Se on ollut samalla hyvin haastavaa MTV:lle, sanoo MTV:n toimitusjohtaja Jarkko Nordlund.

Vajaa vuosi sitten toimitusjohtajana aloittaneen Nordlundin mukaan MTV:n syksy näyttää kuitenkin hyvälle – mainosaika on käynyt kaupaksi ja piristymisen merkkejä on ilmassa. Nopeaa ja suurta käännettä parempaan Nordlund ei kuitenkaan uskalla luvata.

Jarkko Nordlund
MTV:n toimitusjohtaja Jarkko Nordlund olisi valmis harkitsemaan kaupallisen median ja Ylen yhteistyötä esimerkiksi uutistoiminnassa.Yle

Bonnier: Olemme pitkäjänteinen omistaja

Luottoluokituksia tekevien yritysten arvioissa MTV Oy kolkuttelee jo lähes konkurssin ovea.

Bisnode antaa MTV:lle luottoluokitukseksi C:n, mikä on alin mahdollinen. Tämä tarkoittaa, että yhtiö ei suosittele MTV:lle luottojen myöntämistä.

Bisnode on suuri kansainvälinen luottoluokittaja ja yritystietoja sekä talousanalyysejä myyvä yhtiö.

Kauppalehden tietopalvelun keräämien tietojen mukaan MTV:n maksuissa on ollut viiveitä eli yhtiölle palveluita ja tuotteita myyvät yhtiöt ovat joutuneet odottamaan rahojensa saamista normaaleja maksuaikoja pidempään.

Yhtiön omavaraisuusaste oli vuoden 2015 lopulla vain yhden prosentin. Omavaraisuusaste mittaa yrityksen vakavaraisuutta ja kykyä selviytyä taloudellisesti vaikeista tilanteista.

Alle 15 prosentin omavaraisuusastetta pidetään yleensä heikkona.

MTV on ollut aika ajoin myös myyntihuhujen kohteena. MTV:n omistavan ruotsalaisen Bonnierin broadcasting-toimintaa johtavan Casten Almqvistin mukaan konserni on kuitenkin sitoutunut pitkäjänteiseen omistamiseen.

– Bonnier on perinteisesti pitkäjänteinen omistaja. Yhtiömme on toiminut 200 vuoden ajan. Toimimme myös Suomessa pitkäjänteisesti, Almqvist sanoo Ylen haastattelussa Tukholmassa.

Bonnier on joutunut pääomittamaan eli laittamaan rahojaan talousvaikeuksissa olevaan yhtiöön. Almqvist kertoo omistajan kuitenkin uskovan MTV:hen.

– Olemme panostaneet MTV:hen taloudellisesti paljon, mutta uskon että sijoitus tulee olemaan kannattava, Almqvist sanoo.

Voitteko myydä MTV:n?

– Emme.

Printtimedian mainosmarkkinat romahtaneet

MTV ei ole talousmurheidensa kanssa yksin. Kaupallinen media on kärsinyt taantumasta, mainoseurojen vähenemisestä, digitalisaatiosta ja ulkomaisten kilpailijoiden kuten Googlen ja Facebookin tulosta mainosmarkkinoille.

Media-alaa seuraavan OP:n analyytikon Kimmo Stenvallin mielestä tämän vuoden alkupuolella on kuitenkin näkynyt pieniä merkkejä paremmasta.

– Nyt tilanne näyttää hieman paremmalta. Tärkeä liiketoiminta-alue eli mediamainonta on nyt tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla piristynyt hieman. Mutta jos katsotaan pitkää aikaväliä, niin mediamainonta Suomessa on laskenut pitkään, Stenvall sanoo.

Esimerkiksi Suomen suurin mediakonserni Sanoma antoi kesällä positiivisen tulosvaroituksen eli tulos oli odotettua parempi. Stenvallin mukaan media-ala on kuitenkin suurten haasteiden edessä, mikä pakottaa tekemään esimerkiksi erilaisia innovaatioita.

Google ja Facebook nappaavat entistä suuremman osan Suomen mainosmarkkinoista.

– Sanoma- ja aikakauslehtimainonta on noin puolittunut viimeisten vuosien aikana. Digitaalinen mainonta on taas kasvanut hyvin, mutta senkään kasvu ei kompensoi printtimedian laskua. Pitää myös muistaa, että tästä kasvusta noin puolet valuu Googlelle ja Facebookille, Stenvall sanoo.

TNS Gallupin keskiviikkona julkistamien tilastojen (siirryt toiseen palveluun)mukaan tv-mainonnan volyymi laski 4,1 prosenttia vuoden toisella vuosineljänneksellä.

Valtiolta vetoapua kaupallisen television uutistoimintaan?

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) on perustanut työryhmän selvittämään kaupallisen televisio-uutistoiminnan asemaa ja tulevaisuutta.

Sanoma-konsernin tv-kanava Nelonen on typistänyt jo uutisensa muutaman minuutin sähkelähetykseksi. Voiko MTV:n Kympin uutisille käydä samoin, eli niistä tulee lyhyt sähkelähetys?

– Me haluamme pitää kiinni Seiskan ja Kympin uutisista. Maailma on sen verran rikki, että uutisten katsojamäärät ovat kasvaneet. Uutistoiminnassa on toki paljon kehitettävää. Voisimme tehdä tätä työtä myös yhteistyössä vaikka Ylen kanssa, Nordlund sanoo.

Näette mahdollisena, että Yle voisi tehdä kaupallisen median kanssa yhteistyössä uutistoimintaa?

– Uskon, että kaikkea toimintaa. Puhutaan siis urheiluoikeuksista, uutistoiminnasta ja puhutaan ohjelmahankinnasta, Nordlund sanoo.

Ministeriön asettaman työryhmän puheenjohtajana toimii kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo (kok.). Työryhmän muita jäseniä ovat kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.), liikkeenjohdon konsultti Anu Nissinen sekä Ylen entinen pääjohtaja Arne Wessberg. Nissinen on työskennellyt johtotehtävissä muun muassa Helsingin Sanomia kustantavassa Sanoma-konsernissa.

Työryhmän toimikausi päättyy vuoden lopussa. Sen tehtäviin kuuluu etsiä ennen kaikkea keinoja, joilla kaupallisen tv-uutistoiminnan tulevaisuus taataan.

Tämä juttu julkaistiin alun perin kello 10.30 epähuomiossa luonnosvaiheessa ja vedettiin pois, kunnes artikkeli oli valmis julkaisuun kello 11.39.