1. yle.fi
  2. Uutiset

Poromies heitti parhaiten Inarin suopunkisprintissä viikonloppuna

Inarin Ijahis Idja -alkuperäiskansojen musiikkifestivaali tunnetaan musiikkitarjonnastaan, mutta tänä vuonna festivaalin yhteydessä pidettiin saamelaiset urheilukisat. Lajeina olivat suopunkisprintti ja suopunginheitto.

Sápmi
Niko Näkkäläjärvi

Viikonloppuna järjestetyn Inarin Ijahis Idja -alkuperäiskansojen musiikkifestivaalin yhteydessä järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös saamelaiset urheilukisat. Lajeina olivat juoksun ja suopunginheiton yhdistävä suopunkisprintti sekä perinteinen suopunginheittokisa.

Poromiehen taito käsitellä suopunkia näkyi suopunkisprintissä. Miesten suopunkisprintin voittajan Niko Näkkäläjärven ei ollut paljonkaan harjoitellut kisaa varten.

Niko Näkkäläjärvi
Niko Näkkäläjärvi Näkkälän paliskunnasta voitti perjantaina miesten suopunkisprintin Anneli Lappalainen / Yle

– En ole näitä kisoja varten harjoitellut. Kokeilin kyllä suopunginheittopaikkaa. Onhan tuo tolppa vähän eri heittää kuin poro. Porohommissahan tulee joskus käytettyä suopunkia, kesällä varsinkin vasanmerkityksissä, kertoo Näkkäläjärvi.

Poromiehen lapset ovat tottuneita suopunginkäyttäjiä

Poroperheen tytöt Nuppu-Maaria ja Elle-Matilda Näkkäläjärvi osallistuivat lasten suopunkisprinttiin. Kisa oli heille mukava kokemus.

– Oli mukava osua yhteen sarveen ja juosta, sanoo Elle-Matilda.

– Vähän piti mutkitella juostessa, lisää Nuppu-Maaria.

Elle-Matilda ja Nuppu-Maaria Näkkäläjärvi
Inarilaiset Elle-Matilda ja Nuppu-Maaria Näkkäläjärvi osallistuivat lasten suopunkisprinttiin perjantainaAnneli Lappalainen / Yle

Saamelaiset urheilukisat luonnollinen jatke

Ijahis idja -festivaalin pääjärjestäjä on paikallinen saamelais- ja urheiluseura Anára Sámisearvi, siksi saamelaiset urheilukisat olivatkin luonnollinen lisäys festivaaliohjelmaan.

Perjantaina järjestettiin lapsille, nuorille ja aikuisille suopunkisprinttikisa, ja lauantaina olivat vuorossa naisten ja miesten suopunginheittokisat.

Aslak Paltto, Ijahis idja 2016
Anára Sámisearvin puheenjohtaja Aslak Paltto Anneli Lappalainen / Yle

Anára Sámisearvin puheenjohtaja Aslak Paltto halusi urheilukisoilla tuoda näkyviin suopunginheittoa ja mikäpä olisi parempi tapahtuma kuin Ijahis idja -festivaali, joka kokoaa tuhansia ihmisiä yhteen Inariin.

– Haluamme näyttää, miten hauskaa liikunta on. Sen ei tarvitse aina olla niin vakavaa, vaikka täällä jotkut ottivatkin kisat tosissaan, naurahtaa Paltto.

Ensi vuonna uudestaan

Oula Guttorm, Ijahis idja
festivaalituottaja Oula Guttorm Vesa Toppari / Yle

Festivaalin järjestäjät olivat tyytyväisiä urheilukisojen suosioon ja ne aiotaan järjestää ensi vuonna uudestaan, sanoo festivaalituottaja Oula Guttorm.

Festivaalin taiteellinen johtaja Anna Näkkäläjärvi-Länsman näkee urheilukisoilla laajemman merkityksen saamelaiskulttuurille.

Anna Näkkäläjärvi-Länsman.
Anna Näkkäläjärvi-Länsman

– Sukupolvet kohtaavat Ijahis idja -festivaaleilla. Tämän vuoden ohjelmaan lisätyt urheilukisat tuovat saamelaiselinkeinot mukaan tapahtumaan.

Katso Facebook-video suopunginheittotyyleistä (siirryt toiseen palveluun)!

Lue seuraavaksi