1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Nuudeleista on tullut kaikista arvokkain vaihtotavara Yhdysvaltain vankiloissa

Vankiloissa tarjottavan ruoan määrä on vähentynyt ja huonontunut vuosikymmenien aikana, kertoo tutkija. Se on luonut kysyntää ruoalle uutena vankilavaluuttana.

Ulkomaat
Nuudelikeitto.
Martin Lee / REX / AOP

Japanilaisista ramen-nuudeleista on tullut kaikista arvokkain vaihtotavara Yhdysvaltain vankiloissa, osoittaa uusi tutkimus (siirryt toiseen palveluun). Tutkimuksen mukaan syynä on vankilaruoan määrän ja laadun huononeminen.

– Ramen-nuudelit ovat halpoja, maukkaita, ja niissä on paljon kaloreita. Siksi niistä on tullut niin arvokkaita, että niitä vaihdetaan muihin tavaroihin, sanoo tutkija Michael Gibson-Light Arizonan yliopistosta yleisradioyhtiö BBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

Sekä henkilökunnan että vankien mukaan vankilassa tarjottavan ruoan määrä on vähentynyt vuosikymmenien aikana, kertoo Gibson-Light.

– Valuutta ei vaihdu usein eikä helposti edes vankilan kaltaisessa vaihtoehtoisessa talousjärjestelmässä. Muutokseen tarvitaan iso ongelma tai sysäys, huomauttaa Gibson-Light BBC:lle.

Ramen-nuudeleita vaihdetaan vaatteisiin, hygieniatuotteisiin ja palveluihin, kuten vaatteiden pesuun tai punkan siivoamiseen. Niitä käytetään myös uhkapelin panoksina.

Ne ovat korvaamassa muita perinteisiä vankilavaluuttoja, kuten postimerkkejä ja kirjekuoria. Tutkija peräänkuuluttaa lisäselvityksiä siitä, mitä ruoan väheneminen vankeinhoidossa merkitsee.

Yhdysvallat käytti lähes 43 miljardia euroa vankeinhoitoon vuonna 2010. Se oli 5,6 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin, osoittavat Yhdysvaltain vankeintoimiston tilastot. Ramen-nuudelit ovat japanilaisia munanuudeleita.

Lue seuraavaksi