OP: Talouskasvu jää reiluun prosenttiin – työttömyys laskuun rakenteita muuttamalla

Suomen talous kasvaa hitaasti tänä ja ensi vuonna. Viennin elpyminen kestää finanssikonsernin mukaan vuoteen 2018.

talous
osuuspankin lippu liehuu
Ismo Pekkarinen / AOP

Suomen talous kasvaa tänä ja ensi vuonna reilun prosentin tahtia, arvioi OP tänään julkaisemassaan suhdanne-ennusteessa. Pankki on laskenut ensi vuoden kasvuennustetta hieman, koska Suomen viennin näkymät ovat heikentyneet.

OP:n ekonomistit arvioivat, että vienti voi alkaa elpyä kunnolla vasta vuonna 2018.

Suomen talouskasvu oli alkuvuonna kotimarkkinoiden varassa. Ensi vuonna OP arvioi sekä kulutuksen että investointien kasvun hieman hidastuvan.

– On myönteistä, että Suomen talous on alkanut vihdoin kasvaa, eikä Brexit ole suuresti järkyttänyt Suomen talouden näkymiä, sanoo OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen tiedotteessa.

Heiskasen mukaan Suomi on kuitenkin vasta liittynyt monien muiden maiden tavoin hitaasti junnaavien talouksien joukkoon.

– Hieman selkeämpi piristyminen on jälleen kadonnut horisonttiin, Heiskanen puntaroi.

Työttömyysprosentti laskee

OP:n arvion mukaan työttömyys laskee ensi vuonna, kun työikäinen väestö vähenee. Ensi vuonna OP arvioi työttömyyden laskevan 8,7 prosenttiin ja työllisyysasteen nousevan 69,3 prosenttiin. Hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin.

– Kokonaisuutena kehitys työmarkkinoilla on ollut myönteistä. Työttömyys on laskenut, työllisiä on tullut lisää, Heiskanen sanoo.

Heiskanen huomauttaa, että Suomessa on edelleen paljon avoimia työpaikkoja.

– Se merkitsee sitä, että kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Jotta työttömyys lähtisi kunnolla laskuun, pitäisi hallituksen toimien olla Heiskasen mukaan jämäkämpiä. Hän kaipaa enemmän rakenteita muuttavia toimia. Käytännössä tämä tarkoittaa paikallisen sopimisen lisäämistä ja normien purkamista, Heiskanen sanoo.

– Jos halutaan vaikuttaa suuresti kokonaisuuteen sillä tavalla, että syntyy lisää työpaikkoja, kyllä silloin täytyy puuttua siihen, miten työmarkkinat toimivat.