Lasten käyttö terrori-iskuissa yleistyy – Irakin poliisi pysäytti pommivyötä kantaneen pojan

Yhdysvaltain sotilasakatemian West Pointin terrorismin vastaisen keskuksen mukaan lasten tekemät itsemurhaiskut ovat tehokas psykologisen sodankäynnin keino.

Ulkomaat
Poika, jolta yritetään riisua pommivyötä.

Lasten osallistuminen terroritoimintaan on noussut kansainvälisen median huomion kohteeksi viime päivinä. Varsinkin terroristijärjestöt Isis ja Boko Haram ovat viimeisen vuoden aikana lisänneet lasten käyttöä itsemurhapommittajina.

Tuoreimmassa julkisuuteen päätyneessä tapauksessa Irakin poliisi pidätti sunnuntaina pommivyöhön pukeutuneen nuoren pojan Kirkukin kaupungissa lähellä shiialaista moskeijaa.

Poliisi epäilee, että poika aikoi räjäyttää itsensä moskeijassa. Samana päivänä poliisi ampui Kirkukissa kuoliaaksi itsemurhapommittajan, joka yritti tunkeutua shiiojen rukoushuoneelle.

Kirkukin poliisipäällikkö Khatab Omar Aref kertoi toimittajille, että pojalla oli vyössään kaksi kiloa TNT-räjähdysainetta.

Arefin mukaan vuonna 2001 syntynyt poika oli saapunut Kirkukiin muutamaa päivää aiemmin terroristijärjestö Isisin hallussa olevasta Mosulin kaupungista.

– Poika väitti kuulustelussa, että naamioituneet miehet sieppasivat hänet, kiinnittivät räjähteet häneen ja lähettivät hänet alueelle, Kirkukin tiedusteluviranomainen Chato Fadhil Humadi sanoi uutistoimisto AP:lle.

Turkin hääpommittaja saattoi olla lapsi

Lauantaina Turkissa Gaziantepissä hääjuhlaan tehdyssä itsemurhaiskussa kuoli ainakin 54 ihmistä ja kymmeniä loukkaantui. Iskun saattoi tehdä lapsi.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi sunnuntaina, että itsemurhapommittaja oli 12–14 -vuotias.

Uutistoimisto Reutersin mukaan silminnäkijät kertoivat Turkin turvallisuusviranomaisille, että pommittaja olisi ollut lapsi.

Turkin pääministeri Binali Yıldırım oli varovaisempi arvioissaan maanantaina. Yıldırım sanoi, että siitä ei ole varmuutta, oliko itsemurhapommittaja lapsi vai aikuinen.

Isis indoktrinoi lapsia jihadisteiksi

Isis on kouluttanut joukon lapsisotilaita, joita se kutsuu "Kalifaatin pennuiksi". Järjestö on esitellyt lapsisotilaitaan propagandavideoilla, joiden kuvissa nuoret pojat teloittavat järjestön vankeja.

Isis manipuloi lapsia ylläpitämissään kouluissa, joissa heille opetetaan Isisin ideologiaa. Lisäksi lapsia koulutetaan käsittelemään aseita ja räjäyttämään itsemurhavöitä.

Irakin hallituksen Isisin vastaisena neuvonantajana toimiva analyytikko Hisham al-Hashimi kertoi uutistoimisto Reutersille, että Isis on tänä vuonna aktivoinut uudelleen "nuorisoprikaatinsa" Irakin ja Syyrian taistelukentillä kärsimiensä tappioiden takia.

– Teini-ikäisiä on helpompi värvätä itsemurhatehtäviin varsinkin silloin, kun he tuntevat kärsimystä tai epätoivoa läheistensä menetyksen takia, al-Hashimi sanoi Reutersille.

– He myös herättävät vähemmän huomiota ja epäilyksiä kuin aikuiset miehet.

Yhdysvaltain sotilasakatemian West Pointin terrorismin vastainen keskus on tutkinut Isisin itsemurhaoperaatioita, joihin osallistui lapsia. Keskuksen mukaan Isis käyttää lapsia ja nuoria iskuissaan kiihtyvään tahtiin.

West Pointin tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Isis toteutti tammikuussa 2016 kolme kertaa enemmän itsemurhaiskuja, joissa oli osallisena lapsia ja nuoria, kuin tammikuussa 2015.

Tutkimuksessa todetaan, että lasten ja nuorten toteuttamat itsemurhaiskut "edustavat tehokasta psykologisen sodankäynnin muotoa, joka heijastaa voimaa, lävistää puolustukset ja aiheuttaa pelkoa sotilaiden sydämiin".

Kyse laajemmasta ilmiöstä

Isisin lisäksi myös muut ääri-islamilaiset järjestöt hyödyntävät itsemurhaiskuissa yhä useammin lapsia ja nuoria.

Afganistanin ja Pakistanin Taliban-liike sekä terroristiverkosto al-Qaida ovat käyttäneet lapsia ja nuoria itsemurhapommittajina jo vuosien ajan.

Länsi-Afrikassa terroristijärjestö Boko Haram on pakottanut sieppaamiaan tyttöjä itsemurhapommittajiksi.

YK:n lastenrahaston Unicefin huhtikuussa julkaiseman raportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Boko Haram on lisännyt dramaattisesti lasten ja varsinkin tyttöjen käyttöä itsemurhaiskuissa.

Unicefin mukaan ainakin lähes viidesosa Boko Haramin Nigeriassa, Kamerunissa, Nigerissä ja Tšadissa tekemistä itsemurhaiskuista on lasten toteuttamia.

Lastenjärjestön mukaan Länsi-Afrikassa tapahtui tämän vuoden tammi-kesäkuun aikana ainakin 38 lasten tekemää itsemurhaiskua.

Lähteet: AFP, AP, Reuters