1. yle.fi
  2. Uutiset

Aarnion huumejutun tutkija käräjillä – hankki skootterin Aarnion rikostoveriksi epäillylle naiselle ja antoi rahaa

Yhtä Jari Aarnion laajaan huumerikosoikeudenkäyntiin liittyvää haaraa setvitään Kymenlaakson käräjäoikeudessa. Syytettyjen penkillä istuu nyt keskusrikospoliisin tutkija. Käräjäoikeus arvioi, oliko poliisi jäävi osallistumaan Aarniota ja hänen epäiltyjä rikoskumppaneita koskevaan tutkintaan.

Kotimaan uutiset
Kymenlaakson käräjäoikeudessa luettiin tänään syyte keskusrikospoliisin rikosylikonstaapelille virkavelvollisuuden rikkomisesta
Kymenlaakson käräjäoikeudessa luettiin tänään syyte keskusrikospoliisin rikosylikonstaapelille virkavelvollisuuden rikkomisestaJuha Korhonen / Yle

Jari Aarnion laajaan huumejuttuun liittyvä oikeudenkäynti keskusrikospoliisin rikosylikonstaapelia vastaan on alkanut Kymenlaakson käräjäoikeudessa. Syyttäjä vaatii rikosylikonstaapelille vähintään 50 päiväsakon rangaistusta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Rikosylikonstaapeli antoi syyttäjän mukaan Aarnion huumejutussa syytetylle, niin sanotulle Malmin naiselle muun muassa skootterin, yli 3 500 euroa rahaa ja matkapuhelimia.

Syyttäjä katsoo, että huumejutussa tutkijana toimineen rikosylikonstaapelin olisi pitänyt jäävätä itsensä tutkinnasta, koska suhde naiseen oli niin luottamuksellinen, läheinen ja myötätuntoinen.

Rikosylikonstaapeli kuulusteli naista 25 kertaa Kouvolassa ja Vantaalla ja syyttäjän mukaan rikosylikonstaapeli ystävystyi naisen kanssa tämän tutkintavankeuden aikana. Tämän jälkeenkin poliisi oli pitänyt yhteyttä naiseen lähes päivittäin ennen kun naisen rikosasiaa käsiteltiin syyskuussa 2015 Helsingin käräjäoikeudessa. Tapaamiset ja yhteydenpito eivät liittyneet virkatoimiin.

Rikosylikonstaapeli ei olisi syyttäjän mukaan saanut osallistua esitutkintaan enää sen jälkeen, kun nainen vapautui tutkintavankeudesta, koska rikosylikonstaapelin puolueettomuus oli lahjojen ja tiiviin yhteydenpidon vuoksi vaarantunut.

Syyttäjä katsoo haastehakemuksessaan, että rikosylikonstaapeli on rikkonut virkavelvollisuuksia tahallaan. Syyttäjän vaihtoehtoisena rangaistusvaatimuksena on tuottamuksellinen virkavelvollisuuden rikkominen huolimattomuuden vuoksi.

Rikosylikonstaapelin toimia ryhdyttiin selvittämään, kun nainen kertoi Aarnion huumejutun oikeudenkäynnissä syksyllä 2015, että hän sai erilaisia etuja keskusrikospoliisilta. Naisen mukaan skootterin, rahan ja puhelimien antamisella pyrittiin saamaan tietoja Aarniosta.

Naiselle vaaditaan Aarnion huumejutussa kahdeksan vuoden vankeustuomiota törkeistä huumerikoksista ja hänen epäillään toimineen Aarnion rikoskumppanina.

KRP:n mukaan esimiehet eivätkä Aarnion jutun tutkinnajohtajat tienneet rikosylikonstaapelin menettelystä. KRP on katsonut omassa päätöksessään, että tutkijan menettely oli harkitsematonta, mutta hän ei pyrkinyt vaikuttamaan naisen kertomaan.

Syyttäjän haastehakemus rikosylikonstaapelin menettelystä tuli julkiseksi oikeudenkäynnin alkaessa. Oikeuskäsittely järjestetään Kymenlaakson käräjäoikeuden Kouvolan toimipisteessä.

Lue seuraavaksi