Suomen näyttelijäliitto: Alan koulutusta ei saa lakkauttaa Tampereelta

Ammattijärjestön mielestä on tärkeää, että näyttelijän ammattiin tarjotaan koulutusta useammassa kuin yhdessä oppilaitoksessa.

teatteritaide
Nätyn harjoitukset: "Piranduello"
Tampereen näyttelijäkoulutuksen harjoitukset vuonna 2010.Antti Eintola / Yle

Suomen näyttelijäliitto vastustaa jyrkästi Tampereen näyttelijäkoulutuksen (Näty) lakkauttamista. Ammattijärjestön mukaan on tärkeää, että näyttelijän ammattiin tarjotaan koulutusta useammassa kuin yhdessä oppilaitoksessa.

– Pidämme tärkeänä, että vaihtoehtoja opiskelijoille on enemmän kuin yksi. Jos Näty lakkautettaisiin, Suomi olisi Pohjoismaissa ja Baltiassa ainoa maa, jossa teatteritaiteen koulutusta annetaan vain yhdessä korkeakoulussa, avoimessa kirjeessä sanotaan.

Tällä hetkellä opetusta saa ainoastaan Tampereen Nätyllä ja Helsingin taideyliopistossa. Keskusteluissa on väläytelty, että nuo kaksi oppilaitosta yhdistettäisiin.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on sopinut Tampereen yliopiston kanssa, että näyttelijäkoulutuksen yhteistyötä, sijaintia ja työnjakoa selvitetään.

Näyttelijöitä valmistuu vuosittain vain noin 20. Liiton mukaan näyttelijöiden työllisyystilanne ei ole peruste vähentää koulutettavien eikä koulutusta antavien yksikköjen määrää.

– Näyttelijöiden työmarkkina on yksinkertaisesti sellainen, että vaikka näyttelijöitä olisi vähemmän, kaikille ei silti olisi olemassa kokoaikaisia työpaikkoja, liitto viestii ministeriölle.

Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelmassa aloittaa tänä syksynä 12 uutta opiskelijaa. Seuraavat opiskelijavalinnat on tarkoitus järjestää keväällä 2019.

Näyttelijäliitto on ammattinäyttelijöitä edustava taiteilijajärjestö ja ammattiliitto, jossa on noin 1900 jäsentä.