Astianpesukoneissa pestään vaikka mitä: "Lippikset, potat ja moottorin osat eivät sinne kuulu"

Tehokkaat pesuohjelmat ovat innostaneet tiskareita puhdistamaan astianpesukoneissa lähes mitä vain kodista löytyvää. Ajatus pissapotasta astioiden seassa ei kaikkia hätkähdytä. Hygieniaseikat kannattaa kuitenkin pitää mielessä.

Kotimaa
Kuvassa tiskikoneen käyttöpaneeli.
YLE / Anssi Leppänen

Joku pesee tiskikoneessa hevosen kuolaimet, toinen kissan hiekka-astian. Lapsen pottakin puhdistuu siellä kätevästi. Netin keskustelupalstoilla ihmiset kertovat avoimesti erikoisista esineistä, joita astianpesukoneessa voi puhdistaa.

Luvialaisen Mari Mäen perheessä tiskikoneen kautta käyvät muun muassa legot ja muut muoviset lelut. Sitä pidemmälle hän ei puhdistusintoaan halua viedä.

– Olen kuullut, että tiskikoneissa pestään kaikenlaisia asioita. Puhdistaahan kone esimerkiksi tiskiharjat tehokkaammin kuin käsinpesu, mutta jotain rajaa on hygienian kanssa pidettävä. Pissapotta ei mielestäni tiskikoneeseen kuulu.

Mäen ohjeena on, että hän voi laittaa tiskikoneeseen tavaroita, jotka hän voisi nostaa myös ruokapöytään.

Terveyshaittoja rasvoista

Bosch Kodinkoneiden huoltopäällikkö Kari Lahtinen on törmännyt korjaustilanteissa lähinnä lippiksiin ja kampoihin. Nekään eivät lähtökohtaisesti kuulu tiskikoneeseen.

– Lähtisin siitä, että kaikki ruuanvalmistukseen liittyvät voi siellä pestä, mutta kaikille muille tiskikone on väärä paikka.

Erityisen huolestunut Lahtinen on joidenkin innosta puhdistaa moottoripyörien ja autojen osia tiskikoneessa.

– Ne sisältävät todennäköisesti erilaisia rasvoja, joiden puhdistaminen vedenpehmentemistä ja muista kennostoista on vaikeaa. Kaikki aineet eivät liukene kuumaan veteen, vaan voivat jäädä astianpesukoneeseen pyörimään. Silloin voi syntyä terveyshaittoja.

Kotikoneen teho ei riitä

Myös Mielen tuotepäällikkö Tero Hannula pitää terveysriskiä merkittävänä. Hän jättäisi ehdottomasti ainakin potat keittiön ulkopuolelle.

– En missään nimessä laittaisi ihmisten eritteitä astianpesukoneeseen. Meidän koneissamme on tehopesuohjelma, jossa lämpötila nousee 75 asteeseen. Se ei riitä hygieniatason säilymiseen, jos eritteistä puhutaan. Ihmisten kannattaisikin ottaa maalaisjärki käyttöön.

Joku on voinut saada idean potan pesemisestä oman lapsen päiväkodista. Mielikuva astianpesukoneen käyttömahdollisuuksista voi silti olla virheellinen.

– Joissakin päiväkodeissa käytetään lämpödesinfektoreita. Ne ovat käytännössä astianpesukoneita, mutta niiden lämpötila nousee huomattavasti korkeammaksi ja pesussa käytetään kuumaa vettä riittävän pitkään. Kotitalouskoneet eivät tällaiseen pysty, Hannula toteaa.