1. yle.fi
  2. Uutiset

Vasemmistoliiton Li Andersson: Matalapalkkatyö siirtäisi palkat yrityksiltä yhteiskunnan maksettavaksi

Vasemmistoliitto tyrmää matalapalkkatyöpaikkojen lisäämisen. Puheenjohtaja Li Anderssonin mukaan matalapalkkatöiden puute ei ole Suomen ongelma. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä kokoontuu tiistaina Jyväskylässä.

politiikka
Li Andersson
Li AnderssonAntti Lähteenmäki / Yle

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson arvostelee Juha Sipilän hallitusta menneisyyteen juuttumisesta. Anderssonin mukaan kesä on osoittanut, että työehtojen heikentämiselle ei näy loppua.

Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson haluaa työllistää suomalaisia matalapalkka-aloille. Ihmiset saisivat siis toimeentulonsa sekä palkasta että sosiaaliturvasta.

– Puheissa matalapalkkatyön lisäämisestä ei ole kyse mistään muusta kuin ideologiasta ja pyrkimyksestä siirtää vastuu palkanmaksusta työnantajilta valtiolle, Andersson sanoo.

Myös valtiovarainministerin valtiosihteeri Martti Hetemäki ehdotti Helsingin Sanomissa, että suomalaisten on hyväksyttävä palkkaerojen kasvu työllisyyden parantamiseksi.

Vasemmistoliitto kannattaa kotimaisen kysynnän vahvistamista ja kohtuuhintaisten asuntojen rakentamista. Andersson ehdotti Jyväskylässä vuokrankorotusjarrua, jotta asumiskulut eivät karkaisi käsistä.

Rahaa valtion kassaan hankittaisiin verottamalla kaikkia osinkoja ja nostamalla ylintä pääomaveroluokkaa yhdellä prosenttiyksiköllä.

– Hallituksen kuripolitiikkaa on arvovalinta, ei pakko tai välttämättömyys, Andersson sanoo.

Vasemmistoliitolle kelpaisi kuitenkin yksi hallituksen idea. Puolue kannattaa Lex-Taipaletta. Se toteutettiin aikanaan määräaikaisena. Ideana oli helpottaa yli 60-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien siirtymistä eläkkeelle. Tällä hetkellä ideaa ajaa työministeri Jari Lindström (ps.).

Sen nimi voisi kuitenkin olla Lex Andersson, koska puolueen entinen puheenjohtaja Claes Andersson ehdotti ministeriaikonaan samaa, mutta yli 55-vuotiaille pitkäaikaistyöttömille.

Lue seuraavaksi