1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Harrastajat löysivät tuhat vuotta vanhoja koruja Urjalasta

Museossa pidetään mahdollisena, että korut voivat johtaa viikinkiajan kalmiston jäljille. Uusi hautalöytö olisi todellinen aarre arkeologeille.

Kuva: Anna Sirén / Yle

Arkeologi Ulla Moilasen työpöydällä lepää kaksi lian peittämää korunkappaletta. Metallinetsijät löysivät korut maanantaina Urjalasta, ja toivat ne tutkijoille Pirkanmaan maakuntamuseoon.

Moilanen kertoo, että korut ovat rautakautisia viikinkiajan koruja, joiden ikä on noin 1000 vuotta. Ne pystytään ajoittamaan todella hyvin muodon ja koristelun perusteella.

– Tässä on kaksiosainen tasavarsisolki sekä ketjunkannatin, jotka ovat kuuluneet todennäköisesti naisen pukuun.

Metallinetsijät saavat kiitosta

Korulöydön teki maanantaina Suomen Metallinetsijät ry:n Pirkanmaan alajaoston väki. Ulla Moilanen kiittelee järjestön eettistä tapaa harrastaa aarteenetsintää.

– He toimivat todella hienosti. Heti, kun löydöt olivat tulleet esiin, löytöpaikka rauhoitettiin, eivätkä he kaivaneet paikkaa enempää.

Arkelogi muistuttaa, että jos löytää muinaisesineen, se täytyy tuoda tutkijoille puhdistamatta.

– Löytöpaikka laitetaan tietokantoihin. Korut lähtevät kansallismuseoon Helsinkiin, jossa ne konservoidaan. Paikka maastossa tarkastetaan ja katsotaan, onko kyseessä kalmisto vai asuinpaikka vai jotain muuta.

Löytöpaikalta aletaan nyt etsiä kalmistoa

Tutkijat pitävät mahdollisena, että Urjalassa tehty löytö voi johtaa ruumishaudan tai asuinpaikan jäljille.

– Toisinaan on irtolöytöjä, mutta tässä tapauksessa on pieni epäilys siitä, että kyseessä voisi olla nimenomaan kalmisto.

Esimerkiksi kalmisto olisi koskemattomana todellinen aarreaitta tutkijoille.

– Sieltä voidaan löytää luujäänteitä tai hampaita. Hampaista voidaan selvittää sukulaisuussuhteita jopa nykyisiin urjalalaisiin. Isotooppitutkimuksella selviäisi haudatun ruokavalio, ja haluttaessa jopa se, koska hänet on vierotettu rintamaidosta.

Lisäksi hautalöytöjen avulla voitaisiin selvittää henkilön viimeinen ateria, mitä hautakuoppaan on laitettu vainajan mukaan, tai mitä hautausrituaaliin on kuulunut.

Arkelogi muistuttaa, että jos löytää muinaisesineen, se täytyy tuoda tutkijoille puhdistamatta.

– Rahallista arvoa näillä ei ole, mutta historiallinen arvo on mittaamaton.