Suomessa yli 60 000 musiikkikeikkaa vuodessa, Lapin tilastot yllättävät

Teoston mukaan elävää musiikkia esitettiin viime vuonna edellisvuotta enemmän, sen sijaan tapahtumia oli hieman aiempaa vähemmän.

Kotimaa
Ihmisiä jonottamassa Syvälahden lavalla.
Adam Bellgrau / Yle

Elävää musiikkia esitetään Suomessa enemmän kuin aiemmin, mutta esitystilaisuuksien määrä laskee hieman.

Musiikintekijöiden järjestö Teosto kertoo, että suomalaisissa kuppiloissa ja tapahtumissa tehtiin viime vuonna 60 146 keikkaa, mikä on noin 1 600 enemmän kuin vuonna 2014. Elävää musiikkia sisältäviä tapahtumia puolestaan oli viime vuonna 51 611, eli noin tuhat edellisvuotta vähemmän.

Suurin keikkatarjonta on Uudellamaalla, jossa oli viime vuonna yhteensä noin 15 000 keikkaa lähes 13 000 tapahtumassa. Muut maakunnat tulevat reilusti perässä. Toisella sijalla olevassa Pirkanmaalla soitettiin reilut 6 000 keikkaa noin 5 000 tapahtumassa. Varsinais-Suomessa keikkoja oli noin 5 000 ja tapahtumia 4 000.

Teoston mukaan keikkojen lukumäärän kasvun ja tapahtumien määrän laskun taustalla on talouden taantuma. Ravintolat ja tapahtumajärjestäjät kamppailevat taloutensa kanssa, samalla kun artistit nostavat esiintymispalkkioitaan ja elävästä musiikista on jo ylitarjontaa äänitealan murroksen vuoksi.

Useimmiten musiikki soi merillä

Asukasmäärään nähden kuitenkin musiikkitarjonta on runsainta Lapissa. Siellä tuhatta asukasta kohden järjestetään 15,2 keikkaa ja 13,5 tapahtumaa. Teoston mukaan Lapin tilastoja selittävät hiihtokeskusten musiikkikeikat.

Uusimaa taas on asukasmäärään suhteutetun listan kolmanneksi viimeisenä, sen perässä tulevat ainoastaan Ahvenanmaa ja Pohjanmaa. Uudellamaalla tuhatta asukasta kohden esitetään 9,2 keikkaa ja järjestetään 8 000 tapahtumaa.

Uusimaa johtaa elävän musiikin tilaisuuksien ja tapahtumien tilastoja mantereella, mutta määrällisesti eniten keikkoja järjestetään merillä. Suomen aktiivisin keikkapaikka on Helsingin ja Tallinnan väliä seilaava M/S Finlandia, jossa oli viime vuonna noin 650 keikkaa. Seuraavana tulevat Turun ja Tukholman välillä kulkevat Baltic Princess ja M/S Viking Grace.

Uudenmaan, ja samalla Suomen mantereen, suosituimmat keikkapaikat ovat helsinkiläiset Irish Bar Molly Malone's ja Bar Loose's Food Garage, joissa kummassakin soitettiin lähes 400 keikkaa. Seuraavaksi virkeämpiä keikkapaikkoja ovat Naantalin kylpylä ja tamperelainen Paapan kapakka.

Tekijänoikeusjärjestö Teosto edustaa 30 000:ta kotimaista ja noin kolmea miljoonaa ulkomaista säveltäjää, sanoittajaa, sovittajaa sekä musiikin kustantajaa.