Riisi, sokeri ja viisi muuta siivousvinkkiä – pesuaineet on helppo korvata ruualla

Sehän tiedetään, että keittiön kaapeista löytyy apua siivouspäivänä. Joko tiedät nämä vinkit?

pesuaineet
Kodin siivoustarvikkeet
YLE

Keittiön puhdistaminen ilman mahdollisesti terveydelle vaarallisia kemikaaleja (siirryt toiseen palveluun) on helppoa, jos kärsivällisyyttä riittää, sanoo Marttojen kehittämispäällikkö Teija Jerkku.

– Viitseliäisyys palkitsee: jos jaksaa joka päivä pyyhkiä roiskeet, muruset ja rasvatahrat vedellä ja keittiöliinalla, niin silloin ei välttämättä tarvitse käyttää useinkaan pesuaineita.

– Keittiössä tehdään paljon ruokaa ja sinne kertyy erilaista likaa, ja rasvaisille pinnoille kiinnittyy helposti esimerkiksi pölyä. Muun muassa liesituulettimen päällinen on monesti tahmainen ja pölyinen. Mitä useammin sitäkin jaksaa pyyhkiä, niin sitä vähemmillä pesuaineilla siinäkin pääsee.

Keittiön kaapeista löytyy Marttojen mukaan ruuanvalmistuksessa ja leivonnassa käytettäviä tuttuja aineita myös siivoukseen (siirryt toiseen palveluun).

– Niitä voi kokeilla, että tehoavatko ne, ennen kun ryhtyy käyttämään tehokkaampia aineita, sanoo kehittämispäällikkö Teija Jerkku.

Kokosimme Jerkun kanssa muutaman vinkin pesuaineettomasta keittiön siivouksesta. Muistathan, että hapan aine, kuten sitruuna tai etikka, eivät sovi kaakelille, silikonisaumoille eivätkä emalille ja marmoripinnoille.

1. Sitruuna

Puisen leikkuulaudan tai puisia keittiövälineitä voi puhdistaa hankaamalla niitä halkaistulla sitruunalla, huuhdellaan vedellä.

Kuuman veden ja sitruunamehun seoksella voi puhdistaa keittiön viemärin.

Tuoreeltaan remontoitu keittiö.
Sitruunalla voi puhdistaa keittiössä altaat, viemärit ja keittiövälineitä.Miia Roivainen / Yle

Halkaistulla ja suolaan dipatulla sitruunalla taas kirkastuvat altaat, huuhdellaan vedellä.

2. Riisi

Riisiä voi käyttää kapeiden maljakoiden ja pullojen puhdistukseen laittamalla ruokalusikallisen raakaa riisiä esimerkiksi pullon pohjalle lämpimän veden joukkoon. Ravistelun jälkeen pullo on puhtaampi.

3. Suola

Ruokasuola toimii hopean puhdistuksessa vuoraamalla astia foliopaperilla ja täyttämällä se lämpimällä vedellä ja laittamalla sinne desin verran suolaa. Tämän jälkeen suolaliuoksen voi antaa vaikuttaa hetken, jonka jälkeen lusikat pitää huudella.

Suolaa voi kokeilla myös valurautapannun puhdistukseen laittamalla pannuun suolaa, lämmintä vettä ja harjaamalla pannua tiskiharjalla.

4. Etikka

Etikka liottaa kalkkisaostumia ja sillä voi puhdistaa ruostumatonta terästä. Yksi osa etikkaa ja neljä osaa vettä, jonka jälkeen esine tulee huuhdella.

Etikka myös kirkastaa, esimerkiksi ikkunat, kattilat ja teepannut. Muista ettet laimenna etikkaa kuumaan veteen, jotta se ei ärsytä hengitysteitä ja haihdu vedestä.

5. Ruokaöljy

Ruokaöljyllä voi poistaa tarroja tai etikettejä laseista, vaikkapa tarran ikkunasta. Ruokaöljyä voi kastaa sormiinsa tai liinaan, jolla tarraa hieroo. Myös pihkan saa helpommin pois hieromalla nahkeaan kohtaan vähän ruokaöljyä.

6. Sokeri

Sokeripalalla voi puhdistaa valurautaista keittolevyn reunaa, hankaamalla siihen sokeria.

Pohjaan palanutta kattilaa voi puhdistaa hankaamalla siihen kostutettua sokeripalaa.

7. Ruokasooda

Ruokasoodaa voi kokeilla uunin puhdistamisessa laittamalla uuniin tahnaa, jossa on kaksi ruokalusikallista kutakin seuraavista: kuumaa vettää, suolaa ja ruokasoodaa.

Mikroaaltouuni
Ruokasoodalla voi putsata uunin ja mikroaaltouunin.Yle

Laittamalla mikroon astian, jossa on kaksi ruokalusikallista soodaa ja yksi kuppi vettä ja kuumentamalla hetken, voit saada mikron hajut pois.

Myös tummentuneet kahvikupit puhdistuvat ruokasoodalla.

Bonusvinkkinä Marttojen kehittämispäällikkö Teija Jerkku kertoo, että kostea mikrokuituliina tepsii lika- ja rasvatahroihin jopa ilman puhdistusainetta. Mikrokuituliinan kiilamuotoiset kuidut pääsevät tahrojen alle irrottaen ne melko tehokkaasti. Kuivana mikrokuituliina toimii esimerkiksi pölyjen pyyhkimiseen.