Angela Merkel kokoaa uutta Eurooppaa brexitin jälkeen – mihin hän pyrkii?

Saksan liittokansleri on valikoitunut EU:n kokoavaksi voimaksi. Hän on ottanut tehtävän vastaan, mutta millaiseen suuntaan hän haluaa Eurooppaa viedä?

Brexit
Angela Merkel, Matteo Renzi ja Francois Hollande.
Angela Merkel, Matteo Renzi ja Francois Hollande tapasivat maanantaina Italiassa.Guido Bergmann / AOP

Saksan liittokansleri Angela Merkel käy läpi tällä viikolla ehkä koko uransa kiihkeimmän diplomatiakierroksen. Hän tekee neljä ulkomaanmatkaa ja tapaa useimpien EU-maiden johtajat.

Politiikan analyytikot pohtivat, mikä on Merkelin ponnistelujen varsinainen päämäärä. Onko hän nyt panemassa pystyyn uuden, Britannian EU-eron jälkeisen Euroopan tukipylväitä.

Suomen Saksan-suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronde arvelee Merkelin haluavan viestiä, että EU on Britannian lähdöstä huolimatta "edelleen elossa". Koukku-Ronden mukaan Saksalle on "eksistentiaalisen tärkeää" varmistaa EU:n toimintakyky ja koossapysyminen. Merkel onkin ennen matkakierrostaan sanonut haluavansa mahdollisimman laajoja keskusteluita EU:n tulevaisuudesta.

Saksalaisille, kuten muillekin EU-kansalaisille Britannian EU-ero tuli eräänlaisena herätyksenä, joka muistutti, että EU:n sisällä on tyytymättömyyttä, jolle on tehtävä jotakin.

Saksassa on kesän aikana painotettu EU:n saavutuksia, kuten vahvaa rauhantilaa, kansalaisvapauksia ja talouden kehittymistä. Samalla on kuitenkin muodostunut käsitys, että EU:n on nyt ikään kuin palattava juurilleen ja vastattava kansalaisten keskeisimpiin huolenaiheisiin.

Näitä keskeisiä aiheita ovat Koukku-Ronden mukaan talouden ja työllisyyden, erityisesti nuorisotyöllisyyden parantaminen sekä pakolais- ja muuttoliikkeen hoitaminen. Lisäksi EU:ssa halutaan saada unionin sisäinen ja ulkoinen turvallisuus kuntoon. Tämä tarkoittaa eri maissa hieman eri asioita, mutta keskeisiä uhkatekijöitä ovat terrorismi ja Venäjän tilanne.

Saksassa on kehitetty iskulause "ei enemmän Eurooppaa, vaan parempi Eurooppa".

Vahva Saksa on valikoitunut johtajaksi

Angela Merkel.
Angela Merkel.Steve Bisgrove / REX / AOP

Ulkopoliittisen instutuutin ohjelmajohtaja Juha Jokela arvelee, että EU:ssa on suuri tarve luodata eri maiden mielialoja brexit-äänestyksen jälkeen. Euroopa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kiertää myös jäsenmaita.

Merkel haluaa nopealla aikataululla saada selville, miten eri maissa suhtaudutaan integraation jatkamiseen. Syyskuun puolivälissä järjestetään Bratislavassa ylimääräinen huippukokous, jossa maat linjaavat sitä, miten Britannian EU-eroa käytännössä viedään eteenpäin ja samalla pohditaan, millaisia uudistustarpeita EU:ssa on.

Brexit-äänestyksen jälkeen EU:ssa on tarvetta koota rivit. Angela Merkelillä on kokeneena ja suurimman jäsenmaan johtajana tässä merkittävä rooli. Saksa on ilmoittanut olevansa valmis kantamaan vastuuta, mutta vain yhdessä muiden kanssa, painottaa Jokela.

Jokelankin mukaan EU:ssa ei juuri nyt ole halua syventää tai keventää unionia, vaan viedä eteenpäin jo päätettyjä asioita ja keskittyä olennaisimpien seikkojen toimeenpanoon.

Monissa maissa on tuotu esiin, että eurooppalaisiin ongelmiin on saatava eurooppalaisia ratkaisuja, koska ongelmat eivät pysähdy maiden rajoille.

"EU ongelmien ratkaisija, ei aiheuttaja"

EU-johtajat pyrkivät nyt selvästi painottamaan EU:ta osana ongelmien ratkaisua. Tämä näkyi symbolisesti myös Merkelin maanantaisessa tapaamisessa, jossa kolme EU:n perustajajäsentä vakuuttivat sitoutumistaan integraation ja toivat esiin sen aikaansaannoksia, Jokela kertoo.

Integraation isojen pilarien paaluttaminen varmastikin nousee esiin, Jokela arvelee. Hän huomauttaa kuitenkin, ettei tässä vaiheessa ole mitään esityksiä tullut EU:n uudistamisesta ole tullut esiin.

Sisäpolitiikkaa?

Merkelin pyrkimyksiä on myös pidetty sisäpoliittisen pelin osana. Merkelin suosio laski sen jälkeen, kun hän toivotti suuret turvapaikan hakijoiden joukot tervetulleiksi Saksaan. Hänen huudahduksensa Wir schaffen das! (Me selviämme tästä!), on nostattanut vastalauseita. Profiilin korottaminen ja nousu peräti EU:n edelläkävijäksi on katsottu jopa Merkelin ainoaksi mahdollisuudeksi saada ensi vuoden liittopäivävaaleista kelvollinen tulos.

Koukku-Ronde muistuttaa, että Saksassa on vaaleja vähän väliä. Jo tämän vuoden puolella on kahdet osavaltiovaalit ja ennen uusia liittopäiviä valitaan uusi liittopresidentti.

Pikakierros EU-maissa ja lukuisia tapaamisia

Maanantaina Merkel tapasi Italiassa maan pääministerin Matteo Renzin ja Ranskan presidentin Francois Hollanden.

Tänään keskiviikkona hän vierailee Virossa. Tämän jälkeen matka jatkuu Tsekkiin ja Puolaan, missä hän tapaa näiden maiden sekä Unkarin ja Slovakian johtajia. Lopuksi Merkel emännöi tapaamisia, joihin tulevat Hollannin, Ruotsin, Suomen, Tanskan, Slovenian, Itävallan, Bulgarian ja Kroatian johtoa.

Lähteet: Yle, ZDF, Berliner Morgenpost, Rheinische Post, The Guardian, Financial Times, Foreign Affairs