Älä laske vasaraa – linnunpönttöjä tarvitaan myös talvella

Miljoona linnunpönttöä -kampanjan tavoite lähestyy. Varsinais-Suomen kunnista eniten pönttöjä on rekisteröity Salossa.

Kotimaa
Lintu lentämässä sisään linnunpönttöön
Risto Salovaara / Yle

Kevät on linnunpönttöjen ripustamisen vilkkainta aikaa. Uusien pönttöjen nikkarointia ja vanhojen kunnostamista ei kuitenkaan kannata unohtaa kesän jälkeenkään, sillä pönttöjä tarvitaan myös talvella.

– Moni lintu yöpyy pöntössä talvella. Nukkuisihan sitä itsekin ennemmin ladossa kuin kuusen alla, sanoo tiedottaja Jorma Hellstén Turun Lintutieteellisestä Yhdistyksestä.

Talvella pöntössä yöpyy varsinkin tiaisia ja varpusia. Tästä syystä ahkera pöntön huoltaja puhdistaa pöntöt myös talven jälkeen, sillä niihin kertyy yövieraiden jäljiltä kakkaa.

Nukkuisihan sitä itsekin ennemmin ladossa kuin kuusen alla.

Jorma Hellstén

– Syksyllä ripustettu pönttö on myös keväällä valmiiksi puussa, ja uusi pönttö ehtii talven aikana vähän harmaantua, Hellstén lisää.

Moni lintu välttelee tuoreesta laudasta tehtyä pönttöä vuoden pari.

Miljoona linnunpönttöä -kampanja lähestyy maalia

Viime keväänä alkanut ja kevääseen 2017 jatkuva Ylen Miljoona linnunpönttöä -kampanja on tuottanut Suomeen jo yli 800 000 rekisteröityä pönttöä. Rekisteröintejä tuli keväällä parhaimmillaan satatuhatta viikossa.

– Alku oli suorastaan erinomainen. Paremmin meni kuin olisin uskonutkaan, sanoo Ylen luontotoimittaja Juha Laaksonen.

Kesän tultua tahti hiipui selvästi. Kuhina luontoharrastusten ympärillä on suurimmillaan keväisin, minkä Laaksonen arvelee heijastuvan myös pönttöjen ripustamiseen.

– Taitaa olla aika yleinen ajatus, että pönttöjä tarvitaan vain sen pari viikkoa keväällä. Kyllä pönttöjä voi tehdä kaikkina vuodenaikoina. Se on kahdentoista kuukauden harrastus, hän muistuttaa.

Eniten pönttöjä on ripustettu tätä juttua kirjoitettaessa Kouvolassa, Hämeenlinnassa ja Joensuussa. Varsinais-Suomen kolme pöntöintä kuntaa ovat Salo, Turku ja Parainen.