1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sápmi

Saamelaiset tähtiartistit julkaisivat uutta musiikkia Ijahis idja -festivaalissa

Ijahis idja -alkuperäiskansojen musiikkifestivaalissa julkaistiin paljon uutta saamelaismusiikkia. Ánnamáret Ensemble sekä Ulla Pirttijärvi ja Ulda-yhtye pitivät julkaisukonserttinsa viime lauantaina alkuillasta. Perjantaina inarinsaamen kielellä räppäävä Amoc julkaisi myös digisinglensä.

Ulla Pirttijärvi & Ulda Ijahis ijas 2016

Ijahis idja -festivaali oli viime viikonloppuna Inarissa. Festivaalissa ihmiset saivat kuulla paljon uutta musiikkia, kun perjantaina Amoc eli Mikkal Morottaja julkaisi digisinglensä ja Ulla Pirttijärvi & Ulda-yhtye sekä Annamáret Ensemble pitivät lauantaina alkuillasta levynjulkistamiskonsertin saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen auditoriossa.

Ánnamáret Ensemble sekä Ulla Pirttijärvi ja Ulda vetivät salin täyteen ihmisiä

Sali oli täynnä Ánnamáret Ensemblen toisen levyn ”Gollehelmmot” julkaisukonsertissa. Gollehelmmot-levyn musiikki muistuttaa yhtyeen ensimmäistä levyä, mutta uudet sävyt löytyvät kappaleiden sanoituksissa.

Kuva: Inger-Elle Suoninen / Yle Sápmi

– Minä uskon, että ihmisillekin on mukavaa, kun se on vähän uudenlainen, mutta pohjahan on tietenkin sama koska minullahan on samat muusikot ja olen itse tehnyt kappaleet. Mutta kyllä minä odotan, että ihmiset ovat kiinnostuneita uudesta levystä, kertoo Anna Näkkäläjärvi-Länsman.

Pirttijärvelle oli luonnollista julkaista levy Inarissa

Ulla Pirttijärvi ja Ulda-yhtye julkaisi myös toisen levynsä, jonka nimi on Roijk. Levyn nimi tulee sanoista rock ja joik.

Inari on Pirttijärvi-Länsmanin kotiseutua ja siksi Ijahis idja oli luonnollinen paikka julkaistaa uusi levy.

Kuva: Inger-Elle Suoninen / Yle Sápmi

– Ijahis idja -festivaali sopi hyvin tähän, kun täällä Sajoksessa on todella hyvä sali ja äänentoisto. Ja tietenkin tämä on minun kotialuetta Inarin kunta, kun olen täältä kotoisin niin luonnollisesti oli mukava julkaista levy täällä, kertoo Pirttijärvi-Länsman.

Amoc julkalisi digisinglen ja musiikkivideon

Festivaalikävijät pääsivät kuulemaan myös inarinsaamenkielistä musiikkia, kun Amoc julkaisi uuden digisinglensä "Kiälláseh" perjantaina.

Kuva: Paadar Images / Ijahis idja

Edellisen kerran Amoc on virallisesti julkaissut musiikkia vuonna 2007. Amoc kertoo, että julkaisun jälkeen oli omituinen olo.

– Siitähän on kohta kymmenen vuotta, kun viimeksi tuli ulos virallisesti julkaistu kappale. Tämä on sellainen konkreettinen alku siihen, että kohta tulee uusi levy. Kyllä tässä on sellainen positiivinen maku, kertoo Amoc.

Digisinglen lisäksi Amoc julkaisi myös musiikkivideon. Sen voi katsoaYoutubesta. (siirryt toiseen palveluun)