Hyppää sisältöön

Kesäkanoja hankitaan lähiruokainnostuksen ja lapsuusmuistojen takia

Aluksi rikosuutinen: Kettu keplotteli itsensä kanatarhaan ja harvensi parven puoleen. Ja kaikki tämä vain kilometri Turun kauppatorilta. Muuten kesäkana pärjää kaupungissakin mainiosti.

Kana
Perhe on opettanut kanoja koiran koulutusnaksuttimen avulla kopsauttamaan nokallaan sählypalloa. Palkinnoksi tempusta tulee jyviä.

Raunistulalaisen paritalon takapihalla olevan kanahäkin ovea on vahvistettu kahdella lisähaalla. Ellistä ja Lillistä jäi jäljelle ketun vierailun jälkeen vain kasa höyheniä, mutta Megatronia tai Imperaattoria ei aiota antaa repolaisen herkuksi.

Kun päätös kesäkanojen hankinnasta oli tehty, aloin etsiä kanahäkkejä. Ne olivat koko ajan loppu.

Hanna Oksanen

– Olin ehättänyt töihin, kun kotoa tuli hätääntynyt puhelinsoitto: kettu oli löytänyt kanatarhan. Itkuhan siinä itsellekin tuli, kuvailee kanatarhan toinen omistaja Hanna Oksanen perheen löytöä.

Oksasen perhe hankki neljä maatiaiskesäkanaa yhdessä naapuripariskunnan kanssa. Samat kanat viettävät jo toista kesää turkulaisessa idyllisessä puukaupunginosassa.

– Naapurin rouvalla oli lapsuudessaan samassa pihapiirissä kanoja, ja hän kuljetti niitä nukenrattailla. Itseäni viehättää kanoissa lähiruoka-ajatus ja se, että lapset oppivat, miten ruokaa tuotetaan.

Kesäkanan voi palauttaa

Kesäkissat ovat toivottavasti menneisyyteen jäävä brutaali tapa, mutta kesäkanojen puolesta puhuu se, että ne voi kesän jälkeen palauttaa omistajalleen. Kanat ovat helppoja hoidettavia.

– Niillä pitää tietysti olla oma suoja ja riittävästi juomaa. Ruoaksi kelpaavat vaikka kotikeittiön tähteet, kertoo Hanna Oksanen.

– Kanoistamme on kyllä tullut nirsoja. Kurkusta kelpaa vain pehmyt sisus, kuoret jäävät syömättä, hän myöntää.

Perheen tytär Tellervo syöttää kanoille pullanpaloja. Suurinta herkkua ovat auringonkukansiemenet. Kanat myös pitävät pihan puhtaana lehtokotiloista.

Tellervo Oksanen hoitaa maatiaiskana Megatronia ennen kouluun lähtöä. Kuva: Tarja Hiltunen / Yle

Kana korvaa koiran

Toinen kanoista, mustahöyheninen Megatron viihtyy erinomaisesti sylissä. Kanoista onkin tullut lemmikkejä.

– Lapset hoitavat näitä mielellään, ja naapurit käyvät kertomassa lapsuusaikojen muistoja omista kanoistaan. Kanojen touhujen seuraaminen on parasta terapiaa työpäivän jälkeen, kertoo Hanna Oksanen.

Hanna Oksanen puhuu kesäkanabuumista.

– Kun päätös kesäkanojen hankinnasta oli tehty, aloin etsiä kanahäkkejä. Ne olivat koko ajan loppu.

Turun Raunistulassa on toiseltakin pihalta kuulunut kotkotusta ja jopa kukon kieuntaa.

Maatiaiskanat Imperaattori ja Megatron nokkivat salamannopeasti jyvät parempiin suihin. Kuva: Tarja Hiltunen / Yle

Stressi vaikuttaa munimiseen

Kanat munivat päivittäin yhden munan. Viime kesänä neljän kanan tuotanto piti perheen munakennot täynnä. Kondiittoriksi opiskeleva Oksasen toinen tytär sai kerätä kotipihasta munia leipomuksiin.

Olin ehättänyt töihin, kun kotoa tuli hätääntynyt puhelinsoitto: kettu oli löytänyt kanatarhan.

Hanna Oksanen

Ketun hyökkäys ja lähistöllä tehtävä kovaääninen kaivuutyö ovat saaneet jäljelle jääneistä kanoista toisen lopettamaan munimisen. Kanahäkin toisesta pesästä löytyy Megatronin munima kellertävä muna, mutta sulkasadostakin kärsivän Imperaattorin pesä pysyy tyhjänä.

Oksasen perhe on kasvissyöjiä, mutta ajatus omien kesäkanojen kanapadasta ei kammota.

– Mieluummin nämä kanat näkisi padassa kuin esimerkiksi jätteiden seassa.

.
.