1. yle.fi
  2. Uutiset

Koulukiusattu – pidä kirjaa kokemuksistasi

Koulukiusaamista tutkineen Päivi Hamaruksen mukaan uhri voi helpottaa itse asiaan puuttumista, jos hän pitää kirjaa kiusaamisesta.

Kotimaan uutiset
Nuori nainen kävelee ylös portaita.
Tiina Jutila / Yle

Koulukiusatun kannattaa kirjata ylös tapahtumat, joissa hän tuntee joutuneensa kiusatuksi. Näin neuvoo kiusaamista tutkinut jyväskyläläinen tietokirjailija Päivi Hamarus.

Kirjanpito voi tarkoittaa yksinkertaisesti merkintöjä siitä, milloin kiusaaminen sattui, mitä tapahtui, kuka oli läsnä ja miten kiusattu itse tilanteen koki. Hamaruksen mukaan tämä helpottaa koulun puuttumista kiusaamiseen.

– Jos joku haukkuu tai nimittelee kerran ja siitä kerrotaan opettajalle, se ei tunnu vakavalta. Mutta kun nähdään, että tekoja tapahtuu pitkällä aikavälillä ja niitä on erilaisia, selviää, millaisen tunnekuorman kiusaaminen tuo lapselle.

Hamaruksen mukaan ihmismuisti on traumatisoivissa tapahtumissa armollinen ja kaikki tapaukset eivät enää palaa mieleen, vaikka kiusaamista yritettäisiin jälkeenpäin käydä läpi. Tässäkin mielessä on hyvä pitää kirjaa siitä, mitä kaikkea on tapahtunut ja mihin se on johtanut.

Dokumentointi voi osoittautua tärkeäksi työkaluksi, kun pyritään näyttämään toteen erityisesti henkistä väkivaltaa.

– Se avaa tulokulman, joka voi olla aika hätkähdyttävä.

Kiusaamiskeskustelu ryöpsähti jälleen valloilleen, kun iisalmelainen käräjätuomari Tiina Karppinen kehotti kouluja, oppilaita ja vanhempia tekemään kiusaamisesta rikosilmoituksia poliisille nykyistä herkemmin.

Lue seuraavaksi