Nigeria väittää tappaneensa useita Boko Haramin komentajia

Nigeria ilmoitti asiasta Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn vieraillessa maassa. Nigerian mukaan islamistiryhmä Boko Haramin johtaja Abubakar Shekau olisi haavoittunut kuolettavasti, mutta tieto on vahvistamaton.

Ulkomaat
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry.
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry.Etienne Laurent / EPA

Nigerian armeija sanoo surmanneensa ääri-islamilaisen Boko Haram -järjestön komentajia ja haavoittaneensa kuolettavasti järjestön johtajaa Abubakar Shekauta.

Armeijan edustajan mukaan perjantaina tehdyissä iskuissa kuoli kolme islamistikomentajaa ja useita haavoittui.

Tiedot ovat vahvistamattomia. Nigeria on aiemminkin sanonut tappaneensa Shekaun, mutta Boko Haram on sen jälkeen julkaissut videoita, joissa tämä on esiintynyt.

Kerry tuli vierailulle

Nigeria ilmoitti Boko Haram -johtajien surmista samaan aikaan, kun Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry oli aloittamassa vierailua maassa. Yhtenä keskustelunaiheena on taistelu Boko Haramia vastaan.

Pohjois-Nigeriassa seitsemän vuotta sitten perustettu Boko Haram haluaa islamilaista valtiota. Viime vuonna se lupasi uskollisuutta ääri-islamilaiselle Isis-järjestölle.

Boko Haram on tappanut arviolta 15 000 ihmistä ja ajanut ainakin 2,6 miljoonaa kodeistaan vuodesta 2009 lähtien.

Nigeria haluaa USA:lta sotakoneita

Ensimmäisessä vierailukohteessaan, pohjoisessa Sokoton kaupungissa Kerry sanoi, että taistelu Boko Haramia vastaan tulee onnistumaan vain, jos puututaan syihin, joista islamistijärjestöön liitytään.

Nigeria toivoo, että Yhdysvallat suostuisi myymään sille sotilaskoneita Boko Haramin vastaista taistelua varten. Yhdysvallat jäädytti asemyynnin edellisen presidentin Jonathan Goodluckin valtakaudella muun muassa ihmisoikeuksia koskevan huolen vuoksi.

Nigerian uusi presidentti Muhammadu Buhari sanoo, että ihmisoikeustilanne on sittemmin parantunut riittävän paljon, jotta kauppa voisi toteutua. Kerryn on määrä tavata myös Buhari Nigerian-vierailullaan.

Lähteet: AFP, Reuters