Hukutko omenasatoon? Lue täältä vinkit, mitä tehdä ylijäämäomenoille

Jos biojäte on täynnä ampiaisia ja kärpäsiä houkuttelevia omenoita, kotipuutarhurin täytyy keksiä, mitä ylijäämäomenoille tehdään. Omenat voivat myös kelvata muille, jos et itse niitä tarvitse.

omena
Omenoita puussa.
Yle / Paula Tiainen

Tiina Sandberg sai idean omenapörssistä, kun hän pyöräili töihin elokuisessa Helsingissä vuonna 2012. Tapanilan pientaloalueen puutarhoista kantautui vahva omenoiden tuoksu hänen nenäänsä.

– Puissa notkui kauheat määrät omenoita. Tiesin hajusta, että nyt ne kypsyvät. Samalla mietin, että eihän kukaan pysty käyttämään itse sellaista määrää omenoita.

Pian Sandberg jo perusti Facebookiin ryhmän, jonka kautta ylimääräisten omenoiden luovuttajat ja niiden tarvitsijat löytävät toisensa. Stadin omenapörssin (siirryt toiseen palveluun) kautta välitetään omenoita koko pääkaupunkiseudulle. Myöhemmin sosiaaliseen mediaan on syntynyt useita vastaavia ryhmiä muun muassa Raaseporiin, Porvooseen ja Loviisaan.

Sandberg vinkkaa, että omenapörssissä kannattaa ilmoitella jo pari viikkoa ennen kuin omenat kypsyvät, että lähialueen asukkaat voivat tulla keräämään omenat ennen kuin ne tippuvat maahan ja saavat vaurioita. Pudokkaat alkavat mätänemään ja homehtumaan pian.

Omenoita voi jättää myös omatoimisesti portin pieleen korissa, josta ohikulkijat voivat niitä ottaa.

Omenat mehuksi

Mehustamot hoitavat homman niiden puolesta, jotka eivät itse halua häärätä keittiössä. Pääkaupunkiseudulla toimii useita mehuasemia, joihin kotipuutarhuri voi omenansa viedä.

Omenoita tien varressa tarjolla ohikulkijoille.
Yle / Paula Tiainen

Esimerkiksi Etelä-Kaarelan Tuoremehuasema Helsingissä ja Heikinlaakson mehuasema Vantaalla puristavat kilon omenoita 50 sentin hintaan.

Myös Espoon tuoremehuasema on avannut ovensa tällä viikolla omenasesongin alettua. Siellä omenakilon puristus maksaa 95 senttiä.

Lisäpalveluita ovat pastörointi ja C-vitaminointi. Ne pidentävät mehun säilymisaikaa.

Omenat eläimille

Metsästysseurat vievät syksyisin tuhansia omenakiloja metsiin eläinten ruuaksi.

Metsästäjäliiton järjestöpäällikön Teemu Simeniuksen mukaan omenat kelpaavat hyvin esimerkiksi valkohäntäpeuroille, kauriille ja supikoirille.

Simenius rohkaisee omenoista eroon haluavia ihmisiä ottamaan yhteyttä paikalliseen metsästysseuraan.

Hän muistuttaa, että omenoita ei pitäisi kipata omatoimisesti teiden läheisyyteen.

– Jos tien vieressä on omenakasa, niin usein sen läheltä löytyy liikenteessä loukkaantunut eläin, joka pitää lopettaa. Tyypillinen ongelmakohta on asfalttitien ja hiekkatien risteys, jonka lähistölle on jätetty peräkärryllinen omenoita.

Metsästysseuran kanssa kannattaa sopia omenoiden kuljetuksesta jo ennen niiden kypsymistä, sillä pilaantuneet omenat eivät kelpaa eläimille.

Omenat jäteasemalle

Jos omenoilleen ei keksi mitään hyödyllistä käyttöä, ne voi viedä sorttiasemalle.

Pääkaupunkiseudulla toimivat Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n sorttiasemat veloittavat omenakuormasta viiden euron maksun.

– Toivomme, että kiinteistöjen omiin jäteastioihin ei laitettaisi suuria määriä omenoita, koska ne painavat yllättävän paljon. Omenoilla täytettyjen roskisten tyhjentäminen on roskakuskeille raskasta hommaa, sanoo jätehuollosta vastaava tiedottaja Tarja Methuen.