1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Suurlähettiläs Viinanen halutaan siirtää Suomeen – kohtalo ratkeaa torstaina

Jos Jarmo Viinanen päätetään vetää pois Ruotsista, ulkoministeriö aloittaa uuden Tukholman-suurlähettilään haun.

Politiikka
Jarmo Viinanen Helsingissä suurlähettiläspäivillä 22. elokuuta 2016.
Jarmo Viinanen Helsingissä suurlähettiläspäivillä 22. elokuuta 2016. Petteri Paalasmaa / AOP

Suomen Tukholman-suurlähettilään Jarmo Viinasen kohtalo ratkeaa lopullisesti torstaina valtioneuvoston istunnossa ja presidentin esittelyssä. Ulkoministeriön viestinnästä kerrotaan, että Viinasta esitetään siirrettäväksi takaisin Suomeen 19. syyskuuta alkaen.

Mikäli Jarmo Viinanen päätetään kutsua takaisin Merikasarmille, alkaa uuden Tukholman-suurlähettilään haku. Mahdollisesta uudesta suurlähettiläästä ei kuitenkaan tehdä päätöksiä vielä tällä viikolla.

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan Viinasen toimintaedellytykset ovat huonontuneet, ja siksi Soini esittää suurlähettilään siirtämistä ministeriöön nopeutetussa aikataulussa.

Muistio.
Ulkoministeriö

Julkinen keskustelu Suomen Tukholman-suurlähetystössä tapahtuneista mahdollisista väärinkäytöksistä sai alkunsa heinäkuussa, kun Iltalehti uutisoi, että suurlähettiläs Jarmo Viinasta epäillään seksuaalisesta häirinnästä. Viinanen itse on kiistänyt häirintäepäilyt tai asiattoman toiminnan virassaan.

Ulkoministeriö teki keväällä Tukholman-suurlähetystössä johtamiseen ja hyvinvointiin liittyvän tarkastuksen. Tarkastuksen valmistumisen jälkeen ulkoministeriö ilmoitti, että lähettiläs siirretään muihin tehtäviin.

Ministeriön valtiosihteeri Peter Stenlund tunnusti maanantaina epäsuorasti, että epäasiallista käytöstä on ulkoministeriössä esiintynyt aiemminkin. Hänen mukaansa tapauksista ei vain ole rohjettu kertoa eteenpäin. Kohteeksi joutuneet ovat uskoneet, että ministeriön johto tukee ja suojelee vain esimiehiä.