1. yle.fi
  2. Uutiset

Atria ponnistelee edelleen sianlihan vientiluvan saamiseksi Kiinaan

Atria on tavoitellut sianlihalle vientilupaa Kiinan markkinoille useamman vuoden, ja yhtiö kävi viimeksi viime viikolla vientineuvotteluissa Kiinassa. Jos vientilupa joskus heltiää, Atria aikoo lähteä Kiinan markkinoille isolla volyymillä.

talous
Atria-kyltti Nurmon tehtaan katolla.
Juha Kemppainen / Yle

Lihayhtiöt ovat käynnistelleet sianlihan vientiä Kiinaan jo useamman vuoden ajan. Kiinan viranomaisilta ei kuitenkaan ole vielä herunut lopullista vientilupaa.

– Vaikea sanoa milloin vientilupa mahdollisesti tulee, arvioi Atrian teollisen prosessin johtaja Markku Hirvijärvi.

Atria teki viikon mittaisen vientimatkan Kiinaan ja matkalla oli mukana myös Seinäjoen kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki. Rasinmäen matkan maksoi Seinäjoen kaupunki.

– Erittäin onnistunut matka ja hyvä, että kaupunginjohtaja oli mukana. Aasian kulttuureissa arvostetaan kaupunkien edustajien läsnäoloa liikeneuvotteluissa, Hirvijärvi kiittelee.

"Kiinaan lähdettäisiin isolla volyymillä"

Jos sianlihan vientilupa kiinalaisviranomaisilta heltiää, aikoo Atria myös panostaa Kiinaan. Aikaisemmin Atria on tehnyt Nurmon tehtaalla tuotantotilojen parannuksia, joita kiinalaisviranomaiset vaativat. Työllisyysvaikutuksia Atria arvioi maltillisen positiivisiksi.

– Kyllä Kiinan-viennillä parhaimmillaan on vaikutuksia myös työllisyyteen Nurmossa. Kun katsoo Kiinan markkinoita ja kulutuskäyttäytymistä, niin tuotteet ovat hyvin samantyyppisiä kuin Suomessa ja sellaisia mitä me pystymme valmistamaan ja turvallisesti Kiinaan lähettämään. Kunnon bisnestä lähdetään pidemmällä aikavälillä hakemaan, Markku Hirvijärvi sanoo.

Lue seuraavaksi