1. yle.fi
  2. Uutiset

Salainen puutarha, retki maan alle ja jättikaloja muovipusseista – 9 vinkkiä Taiteiden yöhön

Taiteiden yönä kaupunkitilassa, taidelaitoksissa, yrityksissä ja yksityisissä tiloissa tehdään ja nähdään taidetta. Moni taideprojekti onkin kansalaisten yhteisen ponnistuksen tulos. Kiireettömällä ja kärsivällisellä asenteella illasta saa eniten irti, sanoo tuottaja Hanna Parry.

Taiteiden yö
Taiteiden yön Meren elämät -installaation valmistelua Senaatintorilla.
Ilkka Loikkanen / Yle

Helsingin juhlaviikkojen perinteinen Taiteiden yö tekee tänäkin vuonna taiteesta helposti lähestyttävää ja paljolti interaktiivista. Kaupungissa on kaikkiaan 340 Taiteiden yötä varten polkaistua tapahtumaa. Jos kohteiden valinta on vaikea, mobiiliapplikaation avulla voi valita valmiin reitin.

– Hauska tapa viettää Taiteiden yötä on myös vaellella kaupungilla kiireettömästi ja kurkistella sisälle gallerioihin tai paikkoihin, joihin ei ehkä muuten tulisi mentyä, vinkkaa Helsingin juhlaviikkojen esittävien taiteiden ja kaupunkitapahtumien tuottaja Hanna Parry.

Juhlaviiikkojen kaupunkitaide on ollut pioneeri kaupungille levittäytyvässä taiteessa, ja se on luonut alustaa spontaanille olemiselle ja tekemiselle kaupunkitilassa.

– Viiden viime vuoden aikana on ollut tapahtuma-alan murros: itse tekemisen ja osallistumisen kynnys on selvästi madaltunut, Parry sanoo.

Tämä näkyy selvästi myös Taiteiden yön ohjelmassa.

Yhdeksän vinkkiä Taiteiden yöhön:

Meren elämät

20160823_taiteidenyö_valmistelu_kalainstallaatio
Meren elämät ui Senaatintorille.Ilkka Loikkanen / Yle

Kiasmassa värikkäillä muoviesineillään ihastuttaneen korealaisenChoi Jeong Hwanin installaatio "Meren elämät" ui taiteiden yönä Senaatintorille. Teosta on valmisteltu Kanneltalon ja Malmintalon työpajoissa viime viikosta alkaen. Siihen kuuluu muun muassa kierrätetyistä muovipusseista rakennettu mustekalahahmo, joka on halkaisijaltaan 35 metriä. Meren elämät haluaakin kääntää yleisön katseen kulutuskulttuuriin ja valtamerten suojeluun. Ville Kabrellin säveltämä äänimaisema auttaa kuljettamaan tunnelmaa Senaatintorilta kohti merenpohjaa.

Salainen puutarha

Koko perheelle suunnatun kulttuuritarjonnan määrä on kasvanut myös Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistossa. Yksi esimerkki on Taiteiden yönä avautuva salainen puutarha, joka sijaitsee Hietalahden kauppahallin takana, Kaartin lasaretin sisäpihalla.

Salainen puutarha
Salainen puutarha Taiteiden yössä.Jussi Hellsten

Visualisti Elina Ahonen on loihtinut Helsingin Juhlaviikkojen kanssa satumaailman, jossa voi kohdata sirkuksesta karanneen yksisarvisen tai pitkäjalkaisen, nähdä puissa ilma-akrobaatti Ilona Jäntin ja todistaa, kuinka rakennuksen seinät alkavat ihmeellisesti elää. Puutarhassa voi myös levittäytyä piknikille tai osallistua työpajoihin. Teos on toteutettu yhteistyössä Kansallisoopperan ja -baletin kanssa.

Helsingin kaupunginmuseo Senaatintorin laidalla

Senaatintorin laidalla sijaitsevan uuden museon näyttelyt ovat saaneet osakseen paljon kehuja. Taiteiden yö on hyvä hetki kurkistaa sen tarjontaan. "Helsingin valitut palat" -näyttely kertoo kaupunkilaisesta arjesta, "Museum on Broken Relationships" esineisiin liittyvistä erotarinoista. Lasten kaupungissa historiaan tutustutaan leikkimällä. Taiteiden yönä pihalla kaikuvat kansanmusiikki ja kasarisävelet, ja museon saleissa järjestetään yllätysohjelmaa pitkin iltaa.

Kansalliskirjastossa syvennytään merkkihenkilöiden elämään

Vastikään remontoidussa Kansalliskirjastossa syvennytään kahden merkkihenkilön elämäntyöhön: filosofi Georg Henrik von Wrightin ja musiikintutkija Erik Tawaststjernan syntymästä on tänä vuonna kulunut sata vuotta. Suurmiesten lisäksi Kansalliskirjastossa puhutaan soivista kirjoista ja kuullaan kirjailija Kjell Westön mielimusiikkia sekä katkelmia hänen teoksistaan.

Pola Ivanka – Diva Finlandia

Drag-artisti Pola Ivanka tavoittelee Finlandia-talon diivan titteliä laulamalla korkeammalta ja kovempaa kuin kukaan koskaan talossa vieraillut laulaja. Pola Ivankan suuruudenhullu sikermä timanttisia lauluja sisältää muun muassa swingiä, fadoa, elokuvasäveliä ja iskelmiä.

Venetsialaiset karnevaalit Kansallismuseossa

Kansallismuseo muuntuu venetsialaiseksi palatsiksi. Pulcinella-käsinukketeatteri ja valokuvaaja Jaakko Heikkilän erikoisopastukset vievät katsojan Venetsian aatelispalatseihin, historiallisiin tansseihin ja salaperäisten naamioiden taakse. Kansallismuseon ravintolassa on teeman mukaisesti tarjolla venetsialaisia herkkuja, ja illan aikana voi askarrella itselleen karnevaalinaamion.

Kylli-täti-kilpailu

Tänä vuonna Kylli-täti-kilpailussa yhdistyvät runo ja sarjakuva, kun sarjakuvapiirtäjät kuvittavat Outi-Illuusia Liljan, Hanna Rentolan ja Kasper Salosen lausumia runoja livenä kulttuurikeskus Stoassa. Lahjomaton lapsituomaristo äänestää, keiden kertomus on paras ja ansaitsee vuoden 2016 Kylli-täti-tittelin.

Noni Habibi – turvapaikanhakijoiden taidetta

Kuudes Haisti -festivaali
Kuudes Haisti -festivaali.

Turvapaikanhakijoihin ja maahanmuuttokysymyksiin voi saada uutta näkökulmaa tutustumalla turvapaikanhakijoiden taiteeseen. Ruskeasuon vastaanottokeskuksessa järjestettiin tänä kesänä piirustus- ja maalaustyöpaja keskuksen asukkaille. Töissään turvapaikanhakijat kuvaavat omaa kotimaataan ja kulttuuriaan sekä tärkeitä asioita ja maisemia uudessa ympäristössään, Suomessa. Osallistujien teokset ovat esillä seurakuntakeskus Rastissa.

Kuudes Haisti -festivaali

Kun ihminen tunnistaa tietyn hajun, se laukaisee tunnemuiston, joka on yleensä hyvin nostalginen. Yleisö voi Taiteiden yönä viedä rakastamiaan tai inhoamiaan tuoksuja muiden haisteltavaksi. Tuomaristo valitsee parhaat tuoksut ja jakaa niistä yllätyspalkinnot. Tänä vuonna Kuudes Haisti järjestetään Suomenlinnan lautan odotuskopissa Kauppatorilla.

Lue seuraavaksi