Tutkija: Matkailun trendeinä kyyneliin asti herkistävä elämyksellisyys ja digipaasto

Matkailupalveluiden elämyksellisyydestä väitellyt Henna Konu uskoo, että matkailuyrittäjien kannattaisi rohkeasti tarjota turisteille tunteisiin vetoavia elämyksiä. Älypuhelimista voidaan pitää taukoa ja keskittyä vaikka hiljaisuuteen, kauniisiin maisemiin, tarinoihin ja hyvinvointiin.

matkailu
Henna Konun väitöskirja "Customer involvement in new experiential tourism service development :
evidence in wellbeing and nature tourism contexts" paneutuu matkailun elämyksellisyyteen.
Janne Ahjopalo / Yle

Vihertävävetinen Lykynlampi Pohjois-Karjalassa on Henna Konulle tuttua ulkoilualuetta lenkkeilyyn ja akkujen lataukseen. Matkailupalvelujen tutkija puhuisi kokemuksen sijaan elämyksestä – matkasta saatu kokemus voi olla yksinkertaisesti hyvä tai huono, mutta elämys on jo mieleenpainuva hetki, jota muistellaan jälkikäteen. – Kun seurasin väitöskirjaani (siirryt toiseen palveluun) varten japanilaisturistien liikkumista Kolilla ja Ilomantsissa, he olivat hetkessä kiinni kaikilla aisteillaan. Niin, että metsä ja luonto herkistivät kyyneliin asti. Eräskin nainen halasi puuta ja nukahti sitä vasten, muistelee Konu.

Elämyksiä kansainvälisille turisteille voivat tutkijan mukaan tuoda suomalaisista hyvinkin arkisilta tuntuvat asiat: rentoutuminen selällään kalliolla, paikallinen ruoka, auringonlaskun ihailu, luonnon ääniympäristö, vaeltaminen ja riippumatossa makoilu.

Myös jooga ja taide yhdistettynä luontoympäristöön luovat muistijälkiä.

Eräskin nainen halasi puuta ja nukahti sitä vasten.

Henna Konu

– Kiinalaiset saattavat innostua symbolisista merkityksistä ja ihmisen ja luonnon välisistä tarinoista, eivätkä niinkään esimerkiksi biologiasta tai tieteellisestä tiedosta, paljastaa Itä-Suomen yliopiston matkailualan opetus- ja tutkimuslaitoksessa projektipäällikkönä työskentelevä Konu.

Älykännykät sivuun ja rentoutumaan

Digipaasto tarkoittaa älypuhelinten ynnä muiden laitteiden siirtämistä syrjään lomailun ajaksi. – Kansainvälisesti digipaasto on jo iso juttu – siihen liittyviä matkoja ja retriittejä tarjotaan eri puolilla maailmaa, esimerkiksi Islannissa ja Yhdysvalloissa, sanoo kontiolahtelainen kauppatieteiden tohtori Henna Konu. Uudentyyppinen matkailu yltää korkeakoulutustarjontaan. Esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella alkaa syksyllä 2017 uusi englanninkielinen maisteriohjelma Tourism Marketing and Management, jossa hyvinvointimatkailun teemoilla on vahva rooli.