1. yle.fi
  2. Uutiset

Biden Naton turvatakuista: Kyse on Yhdysvaltain pyhästä kunniasta

Varapresidentti Joe Biden vakuutteli Riiassa Yhdysvaltojen sitoutumista Naton turvatakuisiin. Biden tapasi Latvian pääkaupungissa kaikkien Baltian maiden presidentit Molotov-Ribbentropin sopimuksen allekirjoittamisen vuosipäivänä.

Ulkomaat
Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden (vasemmalla), Latvian presidentti Raimonds Vejonis (keskellä) ja Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves tiedotustilaisuudessa Riiassa.
Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden (vasemmalla), Latvian presidentti Raimonds Vejonis (keskellä) ja Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves tiedotustilaisuudessa Riiassa.Valda Kalnina / EPA

Yhdysvallat on varapresidentti Joe Bidenin mukaan edelleen sitoutunut sotilasliitto Naton jäsensopimukseen ja kollektiivipuolustusta koskevaan viidenteen artiklaan. Sen mukaan hyökkäys yhtä jäsenmaata vastaan on hyökkäys koko sotilasliittoa vastaan.

Biden sanoi, että kyse on Yhdysvaltain pyhästä kunniasta, jota kumpikaan maan puolueista ei riko.

– Tarkoitamme sitä mitä sanomme. Emme ole koskaan rikkoneet tätä lupausta, Biden painotti.

Biden on vierailulla Latvian pääkaupungissa Riiassa, jossa hän tapasi kaikkien kolmen Baltian maan presidentit.

Tavoitteena luottamus

Bidenin vierailun oli määrä lisätä luottamusta länsiliittoon. Aiemmin kesällä hämmenystä herätti republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin lausunto. Trump sanoi, että Yhdysvallat ei sitoudu Nato-maihin, jotka eivät täytä velvollisuuksiaan.

Trump sanoi New York Times-lehden haastattelussa, että mikäli hänestä tulee presidentti, Yhdysvallat ei välttämättä puolustaisi esimerkiksi Baltian maita Venäjän uhkaa vastaan.

– Näitä lausahduksia ei pidä ottaa tosissaan, sillä en usko, että hän edes tietää, mikä viides artikla on, Biden kuittasi tiedotustilaisuudessaan.

Enemmän kuin yksi ansalanka

Yhdysvallat on kritisoinut Naton jäsenmaita, joiden puolustusmenot ovat jääneet alle sotilasliiton suosituksen. Tällä hetkellä vain viisi jäsenmaata käyttää puolustukseensa Naton toivomat kaksi prosenttia kansantuotteesta.

Yksi näistä on Viro. Latvia ja Liettua tavoittelevat kahta prosenttia vuoteen 2018 mennessä.

Biden muistutti, että Nato on parhaillaan lisäämässä läsnäoloaan Venäjän rajan tuntumassa. Naton huippukokous päätti kuusi viikkoa sitten Varsovassa, että Baltian maat ja Puola saisivat kukin pataljoonan verran kansainvälisiä joukkoja.

– Tänne tulee enemmän kuin yksi ansalanka, Biden kuvasi.

77 vuotta etupiirijaosta

Bidenin vierailu osui myös symbolisesti kiinnostavaan ajankohtaan. Tänään tulee kuluneeksi 77 vuotta Molotov-Ribbentropin sopimuksesta, jonka salaisessa lisäpöytäkirjassa Saksa ja Neuvostoliitto sopivat etupiirijaosta ja sinetöivät samalla Baltian maiden kohtalon.

Samana päivänä vuonna 1989 Baltian kansalaiset muodostivat ihmisketjun Tallinnasta Vilnaan protestoidakseen neuvostomiehitystä vastaan.

Lue seuraavaksi