1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Sylvi Kekkosen perintöä vaaliva tapahtuma uudistuu – Aiheina Jaakko Teppo ja Suomi-rap

Kirjallisuustapahtuma Sylvi Symposiumi järjestetään Pieksämäellä viiden vuoden tauon jälkeen. Tavoitteena on houkutella paikalle uusia yleisöjä ympäri Itä-Suomen rock- ja iskelmälyriikan avulla.

kulttuuri
Sylvi Symposiumin järjestäjät, läänintaiteilija Susanna Kolehmainen ja kulttuurituottaja Ilkka Seppä.
Sylvi Symposiumin järjestäjät, läänintaiteilija Susanna Kolehmainen ja kulttuurituottaja Ilkka Seppä.Maria Bonnor / Yle

Kirjailija Sylvi Kekkosen kirjallista perintöä kantava Sylvi Symposiumi järjestetään viiden vuoden tauon jälkeen uusin ajatuksin. Kirjallisuutta tarkastellaan nyt laajemmin kuin ennen: symposiumin puheenvuoroissa käsitellään muun muassa rock- ja iskelmälyriikkaa. Muusikko Karri Miettinen alias Paleface kertoo Suomi-rapin juurista.

Tavoitteena on houkutella paikalle uutta yleisöä, kertoo tapahtuman toinen järjestäjä, kulttuurituottaja Ilkka Seppä.

– Kaikki sellaiset, jotka pitävät kirjallisuutta hienojen ihmisten harrastuksena. Siksi täällä käsitellään kultakurkku Jaakko Teppoa ja Juice Leskisen lyriikkaa, jolloin saataisiin paikalle ihmisiä, jotka fanittavat heidän pääasiallista osaamistaan.

Myös ajankohtaa on siirretty Sylvin päivästä eli elokuun puolivälistä syyskuun alkuun, jolloin koko Suomi ei enää pullistele kilpailevia tapahtumia. Symposiumin toinen järjestäjä, läänintaiteilija Susanna Kolehmainen iloitsee tapahtuman paluusta ja toivoo, että se innostaisi ihmisiä lukemaan ja tarttumaan uudenlaisiin teoksiin.

– Uskon ja toivon, että sillä on kauaskantoisempia merkityksiä kuin vain tämä hieno kirjallinen viikonloppu. Tämä on kunnianosoitus suomaiselle sanantaiteelle, jonka lippua haluamme pitää korkealla, Kolehmainen sanoo.

Kävijöitä odotetaan ympäri Itä-Suomen Joensuuta ja Kouvolaa myöten.

Ennennäkemätön näyttely Aleksis Kiveen vaikuttaneista teoksista

Sylvi Symposiumin aikana Pieksämäen Poleenissa on esillä bibliofiili Ilkka Paateron kokoama näyttely Aleksis Kiven omistamista ja hänen lukemistaan teoksista. Kiven lapsuudenkodin kirjahyllystä löytyi lähinnä uskonnollista kirjallisuutta, kuten Raamattu, virsikirja ja runsas valikoima herännäiskirjoja.

Kouluvuosistaan lähtien Kivi tutustui järjestelmällisesti maailmankirjallisuuteen, ja yliopistossa hän seurasi luentoja Kalevalasta ja muusta kansanrunoudesta.

Näyttelyn kirjat ovat Ilkka Paateron laajasta kotikirjastosta. Ne ovat valtaosaksi saman painoksen kirjoja, joita Kivi on lukenut ja joihin hän on viitannut Seitsemässä veljeksessä.

– Kirjat, joista hän sanontoja ja viisauksia veljesten suuhun lainasi. Kaikki kirjat käsitellään tässä, referaatteja on 50-60. Näyttelyssä on myös Seitsemän veljeksen vihkoina julkaistu versio, kertoo kulttuurituottaja Ilkka Seppä.

Näyttelyä ei ole nähty samassa laajuudessa aiemmin. Paateron kokoelmista nähdään samassa yhteydessä myös Mikael Agricolan teoksia 1500-luvulta, muun muassa See Wsi Testamentti ja Dauidin Psaltari.

Lue seuraavaksi