1. yle.fi
  2. Uutiset

Aarnion huumejutun skootterikäräjiltä päätös pikavauhtia – ratkaistavana KRP:n tutkijan puolueettomuus

Kymenlaakson käräjäoikeus ratkaisee parissa päivässä Jari Aarnion laajaan huumetutkintaan osallistuneen KRP:n rikosylikonstaapelin jääviyden. Syyttäjä katsoo, että poliisilla oli niin läheinen suhde Aarnion rikostoveriksi epäiltyyn naiseen, että se vaaransi miehen puolueettomuuden. Mies muun muassa antoi naiselle skootterin ja tuhansia euroja rahaa.

Kotimaan uutiset
Kymenlaakson käräjäoikeudessa luettiin tänään syyte keskusrikospoliisin rikosylikonstaapelille virkavelvollisuuden rikkomisesta
Keskusrikospoliisin ylikonstaapeli vastasi virkarikossyytteeseen Kymenlaakson käräjäoikeudessa.Juha Korhonen / Yle

Kymenlaakson käräjäoikeus antaa tuomion Jari Aarnion laajaa huumejuttua tutkineen rikosylikonstaapelin virkarikosjutussa perjantaina. Keskusrikospoliisin rikosylikonstaapeli myönsi oikeudessa antaneensa niin sanotulle Malmin naiselle lahjoja ja tavanneensa häntä, mutta kiisti syytteet osin. Syyttäjä vaati miehelle vähintään 50 päiväsakon rangaistusta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Oikeudessa oli riidatonta, että rikosylikonstaapeli lahjoitti Jari Aarnion rikostoveriksi epäillylle naiselle muun muassa skootterin, yli 3 500 euroa rahaa ja matkapuhelimia.

Rikosylikonstaapeli kuulusteli naista yhteensä 25 kertaa Kouvolassa ja Vantaalla ja ystävystyi naisen kanssa tämän tutkintavankeuden aikana. Tämän jälkeenkin poliisi piti yhteyttä naiseen lähes päivittäin ennen kuin naisen rikosasiaa käsiteltiin syyskuussa 2015 Helsingin käräjäoikeudessa. Tapaamiset ja yhteydenpito eivät liittyneet virkatoimiin.

Syyttäjä katsoo, että rikosylikonstaapelin olisi pitänyt jäävätä itsensä huumejutun tutkinnasta sen jälkeen kun nainen vapautui tutkintavankeudesta. Syyttäjän mielestä rikosylikonstaapeli ei ollut puolueeton, koska suhde naiseen oli läheinen ja myötätuntoinen.

Oikeus joutuu nyt ratkaisemaan, oliko nainen rikosylikonstaapelille erityisen läheinen ja tämän vuoksi jäävi jatkamaan tutkintaa.

Syyttäjä katsoo, että rikosylikonstaapeli rikkoi virkavelvollisuutta tahallaan tai vähintäänkin huolimattomuuden vuoksi.

Oikeuden istunto Kymenlaakson käräjäoikeudessa vietiiin tiistaina ripeästi läpi parissa tunnissa. Syytetyllä ei ollut istunnossa avustajaa.

Lue seuraavaksi