Italialaisluokka vaihtoi paikalliset matematiikankirjat suomalaisiin – innostus toi koululaiset Suomeen

Kipinä Suomen-vierailuun lähti matematiikan oppikirjoista. Luccan koulun luokalla on ollut suomalaiset kirjat käytössä jo vuodesta 2013.

Kotimaa
Italialainen Luccan kaupungin koululaiset tutustumassa Pansion kouluun Turussa.
Petra Ristola / Yle

Pansiossa raikuu kielten sekamelska ja lasten puheensorina, kun koululaiset ottavat toisistaan mittaa olympialaisissa. Keihäskilpailu on käynnissä, ja alkamassa on pulkan vetoa nurmikolla.

– Pidän tästä paikasta, koulusta ja oppilaista, sanoo Lara Amy.

Amy on yksi 24 oppilaasta, jotka ovat saapuneet Italian Luccan kaupungista viikoksi tutustumaan suomalaiseen koulunkäyntiin.

Matematiikka yhdistää

Ajatus Suomen-vierailusta lähti matematiikankirjoista. Luccassa alakoulun luokalla on ollut suomalaiset oppikirjat käytössä jo vuodesta 2013. Luokan oppimistulokset ovat parantuneet, ja into matikkaa kohtaan on suurempi kuin aiemmin.

Kiinnostus matematiikkaan yhdistää Pansion ja Luccan kouluja. Ei ole sattumaa, että juuri Pansion koulu valikoitui vierailukohteeksi.

Oppilaat ovat hyvin iloisia, kun he opiskelevat suomalaisilla oppikirjoilla. Samalla oppilaat oppivat muutenkin monia asioita Suomesta.

Patricia Piccinini

– Meidän koulussa ollaan innostuneita toiminnallisesta matikasta, kertoo rehtori Sari Grönroos.

Suomalaiset oppikirjat kannustavat päättelykykyyn

Italiassa matematiikan opetus perustuu alaluokilla yhteen- ja kertolaskujen opetteluun. Suomalaiset oppikirjat luottavat lasten omaan päättelykykyyn. Monissa tehtävissä on kuvia, joiden pohjalta oppilaiden on itse keksittävä ratkaisu ongelmaan.

– Oppilaat ovat hyvin iloisia, kun he opiskelevat suomalaisilla oppikirjoilla. Samalla oppilaat oppivat muutenkin monia asioita Suomesta, kertoo opettaja Patricia Piccinini.