Älä poimi pihlajanmarjoja toisen pihapuusta

Happamaksi parjattu pihlajanmarja on löytänyt tiensä kotikeittiöihin. Tänä vuonna puut notkuvat taas punaisenaan ja vitamiinipommit kannattaa kerätä talteen. Naapurin pihapuut kannattaa kuitenkin jättää rauhaan.

Kotimaa
Pihlaja.
Kalevi Rytkölä / Yle

Happamia sanoi kettu, mutta makoisia toteaa marjastaja. Pihlajanmarjasta tehdyt hyytelöt ja hillot vilkkuvat monen marjastajan mielessä, kun puut notkuvat tänä vuonna punaisenaan. Saako marjoja kuitenkaan mennä poimimaan mistä vaan?

– Kenenkään pihalle tai viljelyksessä oleville maille ei saa mennä poimimaan, mutta muuten pihlajanmarjoja voi käytännössä poimia yhtälailla kuin esimerkiksi mustikoita tai puolukoita, sanoo erityisasiantuntija Miliza Malmelin ympäristöministeriöstä.

Kenenkään pihalle tai viljelyksessä oleville maille ei saa mennä poimimaan

Miliza Malmelin

Pihlajanmarjojen kerääminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin, vaikka moni mieltääkin puun lähinnä koristekasviksi. Isoimmat yksilöt tosin sijaitsevat usein tonttien, hakkuualueiden ja puistojen laitamilla. Malmelin jättäisi kuitenkin rauhaan myös ne puut, jotka selkeästi sijaitsevat esimerkiksi asuintontin rajoilla.

Kaupungeilla voi olla myös erikseen rakennetuille puistoalueilla omia kieltoja, jotka on hyvä huomioida. Muun muassa Helsinki tai Espoo ei rajoita pihlajanmarjojen poimintaa kaupungin alueilta mitenkään, mutta keräyspaikka kannattaa silti valita huolella.

– Kaupunkialueilla kannattaa pitää mielessä, että ihan vilkkaimpien liikenneväylien varrelta marjoja ei kannata saasteiden vuoksi poimia, kuten ei muutakaan syötäväksi tulevaa, sanoo ympäristönsuojelusihteeri Aia Katrin Espoon kaupungilta.

Toimi ennen tilhiä

Vanhan ohjeen mukaan pihlajanmarjat tulisi kerätä vasta syksymmällä ensimmäisten pakkasten jälkeen. Silloin marjan kirpeys ja happamuus hieman pehmenee. Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moision mukaan marjastajan ei kuitenkaan kannata odottaa liian kauan.

– Poimimaan pääsee hyvin jo nyt. Pihlajanmarja pilaantuu melko nopeasti, eli jos odottelee sinne syyspakkasiin saakka, niin osa marjoista on saattanut jo pilaantua. Tilhet ja muut linnut ovat myös silloin jo ehtineet verottaa sadosta osansa, sanoo Moisio.

Birdllifen mukaan pihlajanmarjat maistuvatkin yllättävän monille linnuille. Marja-ateria kelpaa tavallisten marjalintujen, kuten tilhin ja räkättirastaiden, lisäksi esimerkiksi myös kottaraisille, tikoille ja käpylinnuille.

Moision mukaan heidän kotitaloudessa marjoista on jo tovi keitelty hilloja odottamaan talvea.

Säilömällä oikein säästelet antioksidantteja

Pihlajanmarja on muiden suomalaisten marjojen tapaan terveellinen vitamiinien lähde. Marja sisältää runsaasti muun muassa C-vitamiinia ja karoteeneja.

– Pihlajanmarjassa kuten muissakin marjoisa on runsaasti myös polyfenoleita, jotka ovat luontaisia antioksidantteja. Ne saattavat tutkimuksien mukaan ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta ja muistisairauksia, sanoo johtava tutkija Pirjo Mattila Luonnonvarakeskuksesta.

Hänen mukaan parhaan edun syksyn marjasadosta saa, kun huomioi marjojen ominaisuudet säilömisen yhteydessä.

Pihlajanmarjassa kuten muissakin marjoisa on runsaasti polyfenoleita

Pirjo Mattila

– Mitä nopeampi kuumennus, sitä parempi se on näiden polyfenoliyhdisteiden kannalta. Pakastaminen puolestaan ei juuri tuhoa näitä yhdisteitä, mutta sulatus kannattaa tehdä nopeasti. Hitaasti sulatetussa marjassa koostumuksen hajotessa entsyymit pääsevät tuhomaan näitä yhdisteitä, sanoo Mattila.

Hänen mukaansa marjat kannattaisi myös syödä mahdollisimman pian sulattamisen jälkeen, eikä antaa lojua pitkiä aikoja jääkaapissa.