Hiki on älypuhelimelle suurempi harmi kuin aavistatkaan – "Jo yksi tai kaksi pisaraa riittää hapettamaan näytön liittimen"

Kännykän käyttö pienessä vesisateessa saattaa hajottaa puhelimen. Kosteus tekee tuhoja ja puhelimen korjaus ei välttämättä onnistu, vaikka laite ei olisi edes kokonaan kastunut. Myös hiki on puhelimelle paha vihollinen.

Kotimaa
Kännykkä kädessä.
Petri Vironen / Yle

Vesi ja hiki voivat edelleen olla älypuhelimille kohtalokkaita, vaikka laitteiden tiiviys onkin parantunut takavuosista. Kännykkähuoltoyrityksistä kerrotaan, että kesäisin tulee huoltoon runsaasti kosteuden vahingoittamia puhelimia.

Puhelin voi kastua esimerkiksi sadekelillä lenkillä. Käyttäjä ei arvaa, että vähäinenkin sade voi koitua puhelimen kohtaloksi. Ikävä yllätys tulee toisinaan vasta parin päivän kuluttua, kun kastunut puhelin alkaa temppuilla.

– Vesisadetta ei ehkä mielletä niin vaaralliseksi kuin se on. Osa ihmisistä käyttää puhelintaan huolettomasti vesisateessa ja muutaman päivän päästä puhelin alkaa vilkkua ja välkkyä eikä enää toimikaan normaalisti, sanoo Aleksi Antikainen puhelimia huoltavasta Digiman-yhtiöstä.

Huoltopäällikkö Tuomo Herlevi Hetihuolto Oy:stä tietää, että puhelin voi kastua myös lenkkeilijän taskussa. Hiki imeytyy yllättävän helposti puhelimen rakenteisiin.

Kunnolla kastuneen puhelimen voi laittaa riisin sekaan tai uuninpankolle kuivumaan pariksi päiväksi.

Tuomo Herlevi

– Näitä tapauksia tulee huoltoon paljon. Hiki hajottaa näytön, puhelimen emokortti voi hapettua ja akku menee rikki. Jo yksi tai kaksi pisaraa vettä tai hikeä riittää hapettamaan näytön liittimen, kertoo Herlevi.

Puhelinhuollossa voi tulla eteen vaikka minkälaisia tapauksia. Herlevi muistelee, että kerran huoltoon tuli puhelin, jota lenkkeilijä oli pitänyt rintojen välissä ja puhelin oli kastunut. Tarina ei kuitenkaan kerro saatiinko kyseinen puhelin vielä käyttökuntoon.

– Korjattavaksi on tarjottu myös oksasilppurin läpi mennyttä puhelinta ja kerran yksi puhelin oli jäänyt pahasti oven väliin. On meille tullut myös lietelantaan pudonnut puhelin ja eräällä ravintoloitsijalla puhelin oli uinut pataruoka chili con carnessa.

Hikinen puhelin tuo harmia lenkkeilijälle

Jos puhelin putoaa vaikka mökillä rantaveteen on maallikollakin muutamia konsteja, jotka saattavat vielä helpottaa puhelimen korjausta. Nykyisten älypuhelmien purkaminen ei kuitenkaan käy helposti. Maallikko voi sulkea vain virran kun edes akkua ei saa itse irti.

– Kunnolla kastuneen puhelimen voi laittaa riisin sekaan tai uuninpankolle kuivumaan pariksi päiväksi. Riisi imee hyvin kosteutta, neuvoo Tuomo Herlevi.

Kastuneen puhelimen korjaus on aina tapauskohtainen juttu. Herlevin mukaan merivesi on järvivettä pahempaa puhelimelle. Korjauskulujen noustessa kuluttajalle helpoin ratkaisu saattaa olla helposti uuden puhelimen hankinta.

Digimanin huoltopäällikkö Aleksi Antikaisen mukaan kännyköitä "uitettiin" takavuosina nykyistä enemmän. Antikaisen mukaan nykyiset kännykät ovat tiiviimpiä ja kestävät vettä hieman paremmin kuin esimerkiksi kymmenen vuoden takaiset puhelinmallit.

Eniten puhelinkorjaamoita työllistävät kuitenkin pudonneet puhelimet. Tämän kesän aikana huoltokiireitä on lisännyt etenkin Pokémon Go -mobiilipelivillitys. Ympäri Suomea toimivassa Hetihuolto-yhtiössä on korjattu runsaasti Pokémon-pelaajilta maahan pudonneita kännyköitä.