Lähes tuhat ikäihmistä jumppasi Rovaniemellä

Maksuton Hyvänolon liikuntapäivä järjestettiin Lapin urheiluopistolla kymmenettä kertaa. Vanhimpiin osallistujiin kuului 95-vuotias Elina Kämäräinen.

urheiluopistot
Elina Kämäräinen Hyvänolon liikuntapäivä Lapin urheiluopisto 2016
Uula Kuvaja / Yle

Lapin urheiluopiston opiskelijat ohjasivat keppijumppaa, johon hyvävoimainen Kämäräinen osallistui hymyssä suin.

– Ihanalta tuntui. Jumppaan kotonakin puoli tuntia päivässä ja enempikin. Sitten käyn kävelemässä kilometrin, mutta vain joka toinen päivä.

Virkistyspäivän päätteeksi järjestettäviin tansseihin 95-vuotias Kämäräinen ei luvannut osallistua.

– Kyllä ne tanssit on jo tanssittu, pyörittämistä en oikein enää kestä. Viime vuonna vielä Koivulan Toivon kanssa tanssin ja hän sanoi, että harva se satavuotiaan kanssa saa tanssia. Sanoin siihen, että älä nyt, en minä niin vanha ole, Kämäräinen kertoo makeasti nauraen.

Urheiluopiston liikuntaneuvojaopiskelijat opastivat keppijumpan lisäksi keilailua, tarkkuusheittoa, vesijumppaa ja montaa muuta lajia. Vanhimmat osallistujat olivat tulleet paikalle palvelutaloista, nuorimpiin kuului 67-vuotias Anneli Matila. Hän kertoo osallistuneensa Rovaniemen kaupungin, seurakunnan, urheiluopiston ja vapaaehtoistyönkeskus Neuvokkaan järjestämään liikuntapäivään aina kun suinkin on ehtinyt. Ikääntyminen on tullut vastaan vain pitkillä patikoilla

– En enää viitsi kantaa painavaa rinkkaa. Juoksemistakin pitää harrastaa enemmän ettei jäykisty, kun on niitä vilkkaasti juoksevia pojantyttöjä, Matila sanoo. Hän kertoo tuntevansa itsensä 50-vuotiaaksi ja harmittelee, että tuli jäätyä eläkkeelle kaksi vuotta sitten.

Merja Larivaara soittaa mieluiten ikäihmisille

Matilalle päivän suurin elämys oli näyttelijä Merja Larivaaran musiikkiesitys. Larivaara näppäili haitarista vanhoja iskelmiä ja polkkaakin. Oulun teatterissa näyttelevä Larivaara kertoi että kutsuun oli helppo suostua, koska vanhukset ovat sydäntä lähellä.

– Minulla on kokemus siitä, että ikäihmisillä on paljon arvokasta jaettavaa ja he ovat itsessään arvokkaita. Meidän joilla on voimavaroja, meidän pitäisi kantaa heitä hellin käsin.

Merja Larivaara näyttelee tällä hetkellä Oulun kaupunginteatterissa, jossa järjestetään kerran viikossa senioreille räätälöity päiväesitys ja edullinen lounas. Hän kertoo ikääntymisen vieneen itseltään pois pelokkuutta ja epäluuloa eli toistaiseksi tuoneen hyviä asioita. Entä millaista on elämä 30 vuoden kuluttua ?

– Soitan haitaria jossain lämpimässä, Larivaara nauraa.