1. yle.fi
  2. Uutiset

Pimenevät illat ovat saaneet murtomiehet liikkeelle Meri-Lapissa

Useiden yrittäjien konteista on varastettu erilaisia työkoneita ja lisäksi etenkin Tornion alueelta on viimeisen kuukauden aikana viety useita moottoripyöriä.

Kemi-Tornion seutukunta
Poliisiauto.
Meri-Lapin poliisi sai perjantaina kiinni useita huumekuskeja.Henrietta Hassinen / Yle

Pitkäkyntiset ovat vieneet viimeisen kuukauden aikana muun muassa moottoripyöriä, perämoottoreita, ruohonleikkureita ja työkaluja Meri-Lapissa. Poliisille on tullut parisenkymmentä ilmoitusta anastetusta omaisuudesta.

Kun illat pimenevät, olisi omaisuus myös hyvä säilyttää mahdollisimman hyvin valaistussa paikassa.

Janne Koskela

Torniolaiselta rakennusalan yritykseltä on viety useilta eri työmailta lukituista konteista pieniä, helposti kuljettavia työkoneita kerta toisensa jälkeen. Toni Vähä rakennusliike TSV-rakennus Oy:stä toteaa, että uusien koneiden hankinta paitsi maksaa, niiden hankintaan kuluu arvokasta työaikaa.

– Kyllähän se on yhden miehen päivän työ on vähintään, kun hommaa uusia työkaluja, eikä päivä edes välttämättä riitä. Tornio on aika pieni paikka, eikä niitä tarvittavia työkaluja aina edes löydy, Vähä sanoo.

Yrityksessä onkin tehty päätös, jolla uskotaan varastetun tavaran vuoksi työkalukaupoilla juoksemisen loppuvan.

– Yhteenkään työkalukonttiin ei enää jätetä yhtään työkalua. Kaikki tullaan keräämään omiin autoihin ja jos ne eivät mahdu, niin sitten hommataan isompi auto, Vähä toteaa.

Todennäköisesti paikalliset tekijät

Rikoskomisario Janne Koskelan mukaan alueella on anastettu eri yrittäjien konteista työkaluja ja erityisen merkille pantavaa on, että etenkin Torniosta on anastettu viimeisen kuukauden aikana useita moottoripyöriä.

– Epäilemme, että kyseessä ovat paikalliset rikoksentekijät, eikä mistään ulkomaalaisesta tekijäporukasta todennäköisesti ole kysymys, Koskela toteaa.

Koskela muistuttaa, että murtojen ennaltaehkäisyn kannalta on tärkeää, että omaisuus lukitaan, kuten esimerkiksi pihalla olevat polkupyörät.

– Kun illat pimenevät, olisi omaisuus myös hyvä säilyttää mahdollisimman hyvin valaistussa paikassa. Mahdollisesti vierailulle tulevat pitkäkyntiset on silloin helpompi havaita, Koskela ohjeistaa.

Myös tavaroiden merkkaaminen on tärkeää, jotta tavarat voidaan palauttaa oikeille omistajille, jos niitä löytyy esimerkiksi kotietsintöjen yhteydessä.

– Monesti kyseessä on niin sanottu paljoustavara, jota on vaikea yksilöidä kenelle esimerkiksi tietynlainen kompressori kuuluu, jos siinä ei ole mitään yksilöiviä tunnistetietoja, Koskela sanoo.

Lue seuraavaksi