Kansallisasut hittituote Ukrainan muotiliikkeissä – "Nuoretkin haluavat trendikkään vyšyvankan"

Ukrainan perinteinen asuste vyšyvanka elää uutta tulemistaan. Perinteisten paitojen lisäksi tarjolla on muodikkaita luomuksia. Kysyntä on kovaa, koska kansallistunne on vahvistunut Ukrainassa Maidanin kansannousun ja Itä-Ukrainan sodan myötä.

Ukraina
Naisella on päällään vyšyvanka-paita.
Nuoret ukrainalaiset ovat kiinnostuneet perinteisistä vyšyvanka-paidoista.Antti Kuronen / Yle

Kiovan vanhassa kaupungissa kaksi naista hakee perinteistä vyšyvankaa lahjaksi työtoverilleen. Etnodim on trendikäs liike, josta löytyy myös nuorten suunnittelijoiden paitoja ja leninkejä, mutta Evgenija ja Olga päätyvät perinteiseen malliin.

– Pidämme näistä paljon. Vyšyvanka on kaunis vaate, mutta se on tietysti myös hyvin ajankohtainen.

Vyšyvanka-paitoja.
Vyšyvanka-paitoja.Antti Kuronen / Yle

Vyšyvanka on perinteinen, koristeltu paita. Monet käyttävät sitä ihan ulkonäon vuoksi, mutta paita viestii myös kansallistuntoa. Monet kokevat, että Krimin miehitys ja Itä-Ukrainan sota ovat taistelu itsenäisyydestä Venäjää vastaan.

Ukrainan 25-itsenäisyyspäivän alla liikkeessä käy asiakkaita tiuhaan. Vyšyvanka-paitoja on sekä miehille että naisille. Ne voivat olla joko lyhyitä tai pitkiä.

– Käytämme käsin koristeltuja paitoja lähinnä juhlapyhinä. Töissä meillä on usein t-paita, jossa on samoja kuvioita, mutta ne ovat painettuja, kertoo Evgenija.

Etnodim alansa edelläkävijä

Vyšyvanka-paitoja myyvä Etnodim-liike.
Etnodim-liike myy moderneja vyšyvanka-paitoja.Antti Kuronen / Yle

Kun Andri Šeruha perusti liikkeen kuutisen vuotta sitten, kilpailua ei juuri ollut. Viimeisten parin vuodenaikana Maidanin tapahtumien jälkeen kilpailijoita on ilmaantunut useita Kiovaan.

– Maidanin jälkeen huomasimme, että myös nuoret ovat kiinnostuneita perinteisistä asuista. He tosin haluavat usein trendikkään version paidasta.

Nuoret vaatesuunnittelijat ryhtyivätkin tekemään tähän päivään soveltuvia malleja. Perinteisessä vyšyvankassa koristelut ovat yksityiskohtia täynnä. Ne voivat olla geometrisia tai esittää kasvi- tai eläinaiheita.

– Näissä moderneissa paidoissa kuviot ovat hyvin pelkistetyt. Käytämme niitä myös säästeliäämmin kuin perinteisissä paidoissa.

Myös värikirjo on laajempi nykyaikaisissa malleissa. Perinteinen valkoinen tai harmaa paita on yleensä koristeltu punaisella, mustalla ja sinisellä. Modernin vyšyvankan kangas voi olla periaatteessa minkä värinen tahansa. Nykyaikaiset paidat myötäilevät lisäksi vyötäröä.

Tuotannossa Etnodim-liike pitää kuitenkin kiinni perinteistä. Paidat ovat valmistettu Länsi-Ukrainassa Ivano-Frankivskin, karpaattien ja transkarpaattien alueilla. Siellä on edelleen tuhansia käsityöläisiä, jotka osaavat koristella asuja. Osa vaatteista koristellaan konein.

Edes trendilikkeessä hinnat eivät päätä huimaa. Perinteinen paita maksaa paristakymmenestä eurosta ylöspäin. Moderni design-asuste kustantaa noin 40–90 euroa.

Ostoksilla olevat tytöt esittelevät kameralle vyšyvanka-paitaa vaatekaupassa.
Perinteiset vyšyvanka-paidat ovat nyt trendikkäitä Ukrainassa.Antti Kuronen / Yle

Kaikilla ei varaa paitaan

Kadulla vyšyvanka-paitoja myyvä Leena on kotoisin Kosmašista, käsityöläiskylästä lähellä Ivano-Frankivskia.

– Kylässäni asuu 8 000 ihmistä ja kaikki tekevät käsitöitä. Monet koristelevat paitoja, mutta siellä tehdään myös ruukkuja ja muita perinne-esineitä.

Leenan paidoista osa on käsin koristeltuja, toiset koneella ommeltuja. Hän neuvoo katsomaan paidan sisäpuolelle. Jos langat ovat liian siistissä järjestyksessä, on paita koneen koristelema.

Perinne oli unohtumassa, mutta vyšyvankat nousivat ensimmäisen kerran muotiin vuonna 2004, kun pääministeri Julija Tymošenko pukeutui niihin.

Leena vahvistaa, että paitojen kysyntä on ollut kovassa kasvussa Maidanin jälkeen.

– Ukrainalaiset tulevat ihastelemaan paitoja, he kokeilevat niitä, mutta heillä ei ole varaa ostaa niitä. Maidanin jälkeen inflaatio on syönyt palkat. Monet haluaisivat ostaa, mutta kun ei ole varaa, huokaa Leena.

Värikkäästi kirjailtuja vyšyvanka-paitoja kojussa kadulla. Tummahiuksinen nainen istuu etualalla hymyillen, silmät sirillään.
Kosmašin käsityöläiskylästä tuleva Leena myy vyšyvanka-paitoja kadulla Kiovassa.Antti Kuronen / Yle