Työhuolet piinaavat unissakin – "Erityisesti herkät näkevät painajaisia töistä"

Myöhästyin bussista ja sen takia töistä. Tärkeän tehtävän deadline olikin jo eilen. Yritän päästä työhuoneeseeni, mutta en saa ovea millään auki. Stressi tuo työn helposti painajaisiin.

terveys
Nukkuja näkee painajaista
Yle

Ihminen näkee usein unta niistä asioista, jotka pyörivät päivisin mielessä. Tämän vuoksi myös työhön liittyvät asiat saattavat tunkea uniin.

– Stressiä aiheuttavat valvemaailman asiat ilmaantuvat helposti uniin, vahvistaa erikoistutkija ja psykologian tohtori Katja Valli Turun yliopistosta.

Painajainen voi liittyä suoraan töihin, mutta työstressi saattaa aiheuttaa myös muuten vain ikäviä unia.

Työpainajaisia ilmaantuu usein silloin, kun työn alla on vaativa tehtävä tai, jos työpaikalla on tapahtunut jotakin, joka vie voimia. Jälkimmäinen voi liittyä esimerkiksi työilmapiiriin. Työ tulee painajaisiin erityisesti herkillä ihmisillä.

– Sellaisilla, jotka stressaantuvat helposti tai reagoivat asioihin vahvasti, Valli sanoo.

Hän kertoo, että noin 30–40 prosenttia ihmisistä näkee jonkinlaisia painajaisia kuukausittain, 3–5 prosenttia puolestaan viikoittain. Tietyt painajaiset ovat universaaleja.

– Suurin osa ihmisistä eri puolilla maailmaa muistaa nähneensä painajaisen takaa-ajetuksi joutumisesta tai putoamisesta, Valli kertoo.

Hän neuvoo hakemaan apua painajaisiin silloin, kun ne alkavat haitata elämää. Ne esimerkiksi herättelevät yöllä, aiheuttavat pelkoa mennä nukkumaan tai ahdistavat.

Näetkö sinä unia tai painajaisia töistäsi? Kerro kokemuksistasi ja lue muiden ajatuksia tästä linkistä.