Tubetähti Jaakko Parkkali sauhuaa videoillaan täysillä – tubettamisesta voi tehdä menestyksekkään uran

Jaakko Parkkali singahti nopeasti suomalaiseksi huipputubettajaksi, hän sai syksyn Tubeconissa kaksi palkintoa. Parkkali häröilee videoilla rakkaudesta lajiin, mutta hän kokee myös olevansa yrittäjä.

video
Tubettaja Jaakko Parkkali
Mika Moksu/Yle

Tubettajista on sanottu, että he ovat kutosen keskiarvon poikia, jotka entisessä elämässä olisivat todennäköisesti solahtaneet helposti työttömiksi. Määritelmä hymyilyttää 20-vuotiasta Jaakko Parkkalia, joka on iskenyt kultasuoneen ryhdyttyään tubettamaan omasta arkielämästään.

Hänen Youtube-tilillään on yli 120 000 tilaajaa ja videoita on katsottu yli 10 miljoonaa kertaa.

Tubettaminen on osa uutta viihdeteollisuutta ja tubettajat tekevät sitä intohimosta. Videoblogi avaa katsojan silmien eteen rehellisen kuvan nuoren miehen elämästä. Kuvaaminen on hauskanpitoa, samalla Parkkali tubettaa kunnianhimoisesti. Hänellä on visio siitä, miten hän aikoo uraansa kehittää.

– Tämä ei ole mulle sellainen juttu, että mä nyt tässä kolme vuotta tubettelen ja sitten lähden yliopistoon opiskelemaan. Tämä on mun työtä ja ura. Tällä hetkellä teen tätä ihan täysillä, kertoo liiketalouden perustutkinnon aiemmin suorittanut Parkkali.

Tämä ei ole mulle sellainen juttu, että mä nyt tässä kolme vuotta tubettelen ja sitten lähden yliopistoon opiskelemaan.

Parkkali rynni Youtubeen vauhdilla noin vuosi sitten toisen lahtelaistubettajan Arttu Lindemanin vanavedessä. Parhaat ystävykset ovat molemmat kotoisin Lahdesta ja kuvaavat edelleen paljon yhdessä. Parkkali on mukana myös Lindemanin räppikeikoilla "tuplaamassa" tätä.

Parkkali kokee itsensä yrittäjäksi, joka on työllistänyt itsensä. Hän tekee itse aikataulut työpäiviinsä ja suunnittelee sekä ideoi videot ja niiden kuvaamisen. Liiketalouden perustutkinnosta on iloa myös tubettajan elämässä.

– Nyt kun hommat on alkaneet mennä eteenpäin ja isommiksi, on koulun opeistä välillä hyötyä. Joskus tulee mieleen, että olisihan sitä voinut käydä koulua vähän enemmänkin, niin olisin nyt vielä viisaampi.

Sadattuhannet katsovat, kun Jaakko juo kahvia

Nuori mies videoi Youtube-tililleen kaikkea omassa arjessa. Muutaman minuutin videopätkissä ollaan kaupungilla kavereiden kanssa, jäähallissa pelaamassa lätkää tai jossain bilettämässä.

Jos tubettaisin vielä 20 vuoden kuluttua, varmaan tubettaisin siitä, kun vien lapsia päiväkotiin.

– Kaikkea, mitä nyt kaksikymppinen tekee. Joskus tubetan siitä, kun istutaan kaverin kanssa kaupungilla kahvilassa juomassa kahvia ja katselemassa ihmisiä. Välillä tehdään spesiaalivideo pelkän seinän edessä muiden tubettajien kanssa.

Viime aikoina Parkkali on tehnyt myday-videoita. Kuvaaminen ja omista tekemisistä sauhuaminen alkaa siitä, kun hän aamulla nousee sängystä ja jatkuu illalla iltapalaan sekä nukkumaan menoon asti.

Tubettajat tekevät myös tilaustöitä. Viimeksi Jaakko Parkkali tubetti tilaustyönä Tuukka Temosen ohjaamasta ja tuottamasta Apulanta-elokuvasta Teit meistä kauniin.

– Olin pressinäytöksessä katsomassa elokuvan, juttelin Tuukan kanssa ja kuvasin samalla omaa vlogia sieltä, kertoo Parkkali.

Tekee itsestään ammattia itselleen

Youtuben ryminällä valloittanut Parkkali voitti tänä syksynä Tubeconissa Helsingissä kaksi pystiä, muun muassa yleisön suosikkipalkinnon ja Vuoden tähtilupaus -arvonimen. Tulevaisuutta nuori mies ei kovin tarkkaan suunnittele, mutta tubettaminen on pääroolissa ainakin lähitulevaisuudessa.

Mikäli hän kuvaisi videoblogiin omaa elämäänsä vielä vuosien päästä, aiheet todennäköisesti pakostakin muuttuisivat lahtelaisen nuoren miehen autokaahailuista ja yleisestä häröilystä perhe-elämän suuntaan.

– Jos tubettaisin vielä 20 vuoden kuluttua, varmaan tubettaisin siitä, kun vien lapsia päiväkotiin, naurahtaa Parkkali.

Tällä hetkellä Parkkali tuottaa vlogiinsa sisältöä ison osan vuorokaudesta ja näkee siinä myös tulevaisuudessa mahdollisuuden ansaita elantonsa. Hän tekee tavallaan itsestään ammattia itselleen.

– Olisihan se siistiä, jos voisin joskus elättää vaikka niitä lapsiakin tällä tavalla, naurahtaa tubettaja.

Onko olemassa some-Jaakko ja koti-Jaakko?

Parkkalia ja muita tubettajia fanittavat myös lapset. Videoissa nuoret miehet ovat rehellisesti omia itsejään ja puhuvat kuten sen ikäiset puhuvat, kirosanojakin eksyy joukkoon.

Pitää olla pelisilmää siinä, mitä sanoo.

Sensuroitko koskaan tekemisiäsi tai puhumisiasi, kun tiedät, että Youtube-tiliäsi seuraa paljon hyvinkin nuoria faneja?

– Ihan mitä vaan ei voi sanoa. Täytyy osata käyttäytyä ja pitää olla pelisilmää siinä, mitä sanoo. Silti täytyy muistaa, että se on ihan mun elämää, mitä mä kuvaan. Kaikkea ei voi sulkea pois, koska ihmiset haluaa nähdä juuri niitä mun omia juttuja.

Youtubessa höyryävä Jaakko on hiukan erilainen kuin koti-Jaakko, mutta ei paljon.

– Käytännössä ei ole erillistä some-Jaakkoa. Silti en videokuvaa aivan kaikkea. Kotiin ja yksityiselämään liittyviä asioita en kaikkea välttämättä lähde avaamaan koko kansalle. Tästä huolimatta ihmiset tietävät minusta loppupeleissä aika paljon, kertoo suosikkitubettaja.

Julkisuuden lisääntyessä, faneja on tullut kotiovelle asti.

– Kyllä niitä välillä tulee sinne heilumaan ja huutelemaan, mutta mitään vakavampia häiriöitä ei ole sattunut.

Lomalta ei tubeteta

Tubettaminen on Parkkalin mielestä menossa koko ajan ammattimaisempaan suuntaan. Ihmiset ottavat tekemisen entistä enemmän tosissaan ja käyttävät paljon aikaa videoiden tuottamiseen. Vanhemmatkin ihmiset ovat nähneet, että alalla on paljon mahdollisuuksia.

Uusia kasvoja tulee kokoajan ja mun mielestä se on vaan siistiä.

– Oikeasti aletaan hiffata, että tässä jutussa lepää paljon isojakin mahdollisuuksia. Uusia kasvoja tulee kokoajan ja mun mielestä se on vaan siistiä.

Kilpailu alalla kasvaa sitä mukaa, kun ilmiöstä kerrotaan julkisuudessa ja tubettajien isoista ansioista liikkuu huhuja. Tubettajat eivät mielellään kerro palkkioistaan tarkkoja tietoja julkisuuteen. Ei myöskään Jaakko Parkkali.

– Sanotaanko niin, että mä teen tätä siksi, että tämä on niin hauskaa, hymyilee tubettaja vinosti.

Takana on kiireinen vuosi, joten Parkkali on onnellinen edessä olevasta viikon lomasta. Hän lähtee Thaimaahan lomalle Arttu Lindemanin kanssa. Kaverukset ovat sopineet, että lomalla ei tubeteta.

– Jätetään koneet ja systeemit kotiin, nautitaan lomasta. Veikkaan, että tekee tosi hyvää molemmille.