1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linnut

Maahanmuutto ja suojelu suosivat valkoselkätikkaa – pesintöjä havaittu entistä enemmän

Valkoselkätikkoja on nähty tänä kesänä entistä enemmän. Suomessa on havaittu 140 pesintää, kun vuonna 2014 niitä oli 125. Etelä-Savossa pesintöjä on havaittu 30.

Valkoselkätikkakoiras koivun kyljessä. Kuva: Metsähallitus

Valkoselkätikat ovat perustaneet tänä vuonna yli 250 parireviiriä Suomeen. Arvio perustuu Metsähallituksen, WWF Suomen ja BirdLife Suomen kartoituksiin. Varmistettuja pesintöjä on 140. Viime syksynä tapahtuneen massavaelluksen jälkeen havaintoja saatiin Ahvenanmaata ja Keski-Lappia myöten. Reviirien määrä kasvoi 70:llä edellisvuosista ja vuoden 2014 pesälöytöennätys 125 ylittyi selvästi.

– Viime syksyn vaellus näkyy tämän kesän pesimätuloksissa. Täällä syntyneet linnut luultavasti pesivät samalla alueella myös ensi vuonna. On tosin muistettava, että valkoselkätikalle sopivat biotoopit ovat kuitenkin rajalliset.

– Ne tekevät pesän mieluimmin korkealle lahoon koivunpökkelöön. Suojelualueet, joissa pökkelöitä jää pystyyn ovat hyvin tärkeitä, arvioi savonlinnalainen luontoharrastaja Harri Okkonen.

Ravinnon hankintaan tarvitaan lääniä

Valkoselkätikka pystyy pesimään vaikka hakkuaukealla, jos pesimäalueelle on jätetty pökkelöpuita pystyyn. Kuitenkin 1 - 1,5 km:n säteellä täytyy löytyä riittävästi lahopuuta, mielellään haapaa, jotta lintu löytää toukkia poikastensa ruuaksi.

– Yksi syy lintujen vaellukseen voi olla, että jossain kanta on niin hyvä, että ylimääräiset yksilöt lähtevät vaeltamaan. Myös metsäpalot voivat saada lintuja liikkeelle. Tikoilla on muutenkin taipumusta vaellukseen.

– Viime syksynä tuli näitä valkoselkätikkoja runsaasti, ehkä tuhansia. Monilla vaeltajilla on myös taipumusta palata takaisin, Harri Okkonen arvelee.

Tikan kannalta on tärkeää, että on sopivia suojelualueita. Lintuja on kuitenkin sen verran vähän, että ainakaan metsätalouden kansa ei pitäisi ristiriita tulla.

– Jossain määrin saattaa niinkin olla. Mutta jos on havaittu reilut sata pesintää, niin se valkoselkätikkojen vaatima elinalue ei ratkaise metsätaloudessa. Kyllä metsää riittää näiden alueiden ulkopuolellakin. Kaikkiaan valkoselkätikan tulevaisuus vaikuttaa kohtuullisen hyvältä, Harri Okkonen sanoo.