Ukraina itsenäistyi 25 vuotta sitten – Sotaa käydään myös sitkeää korruptiota vastaan

Ukrainassa korruption vastaista työtä tekevät järjestöt patistavat EU:ta olemaan antamatta rahoitusta Ukrainalle ennen kuin uudistukset etenevät. Aktivistien mukaan syyttäjänvirasto on pahoinpidellyt riippumattoman korruptionvastaisen toimiston virkamiehiä.

Korruptionvastaisen järjestön aktivisti Anastasija Krasnoilska arvostelee poliitikkoja ja virkamiehiä viivyttelystä korruptionvastaisten lakien toimeenpanossa. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Valoisassa tornitalossa istuu joukko määrätietoisia lakimiehiä. He eivät ole töissä valtiolla, vaan kansalaisjärjestössä.

Korruptionvastaisen keskuksen missio on taistelu korruptiota vastaan. Maidanin kansannousun jälkeen heillä on kansan tuki takanaan.

Kansalaisjärjestö pitää kirjaa siitä, miten korruption vastaiset uudistukset etenevät. Tarpeen vaatiessa he ilmiantavat kaidalta tieltä poikenneita.

– Töitä riittää, huokaa Anastasija Krasnoilska. Todella hienoa on se, että ensimmäistä kertaa Ukrainan historiassa olemme saaneet aikaiseksi tiukan korruptionvastaisen lainsäädännön. Se on Maidanin ansiota.

Toinen tärkeä uudistus on korruptionvastaisen toimiston perustaminen. Tämä riippumaton viranomainen selvittää korruptiotapauksia.

– Nämä ovat saavutuksia. Ikävä kyllä ongelmia riittää tällä alalla vuosikausiksi.

Lakien toteutus takkuilee

Pelkistetysti voisi sanoa, että lainsäädäntö on nyt hyvällä tasolla, mutta lakien käytännön toimeenpano on erittäin haasteellista. Toimiessaan uudet lait passittaisivat monet nimekkäät poliitikot ja virkamiehet oikeuden eteen.

Kädenvääntöä on monista asioista. Suurinta kohua herättänyt kiista liittyy syyttäjänviraston ja kaksi vuotta sitten perustetun korruptionvastaisen toimiston valtakamppailuun.

Viime kuukausina syyttäjänviraston virkamiesten on syytetty jopa pahoinpidelleen korruption vastaisen toimiston virkamiehiä.

– Se on totta. Syyttäjänvirastosta on tehty laittomia ratsioita korruptionvastaiseen toimistoon. Henkilöitä on kiinniotettu ja tietojemme mukaan heitä on pahoinpidelty ja uhattu asein. Kidutuksella on pyritty saamaan tietoja korruptionvastaisen toimiston tutkimuksista, sanoo Anastasija Krasnoilska.

Uusi pääsyyttäjä epäilyttää

Toukokuussa presidentti Petro Porošenko valitsi Juri Lutsenkon pääsyyttäjäksi, kun korruptiosta epäilty edeltäjä joutui luopumaan tehtävästä.

Presidentin valintaan oltiin yleisesti pettyneitä. Se osui hänen hyvin läheiseen poliitikkoystäväänsä, jolla ei ole edes juristin papereita.

– Meille Lutsenkon todelliset kasvot ovat paljastuneet. Emme usko, että hän tosissaan haluaa perata syyttäjänvirastoa. Siinä tapauksessa hän olisi asettanut syytteeseen virkamiehet, joiden epäillään kovistelleen korruptionvastaisen toimiston virkamiehiä, Anastasija Krasnoilska sanoo.

Hän painottaa kuitenkin sitä, että asiassa on myös myönteinen puoli.

– Hienoa on se, että korruptionvastainen toimisto on ilmiselvästi riippumaton ja todellinen uhka valtaapitäville. Poliitikot eivät pysty painostamaan sitä perinteisin keinoin, ja siksi he ovat pakotettuja avoimeen konfliktiin. Ellei korruptionvastainen toimisto olisi uhka, he eivät ryhtyisi tähän.

Omistuksien julkistamista viivytellään

Toinen vaikea konflikti liittyy viranomaisten ja poliitikkojen velvollisuuteen ilmoittaa omaisuutensa julkisesti.

Tästä on olemassa tuoretta lainsäädäntöä, mutta toteutus on jämähtänyt viranomaisten rattaisiin.

Se on ymmärrettävää. Omaisuudestaan valehtelevia virkamiehiä voitaisiin asettaa syytteeseen, jos laki saataisiin tehokkaasti toteutettua.

– Vaikuttaa siltä, että hanketta vastustetaan korkeimmalta taholta. En usko, että se onnistuisi ilman presidentin myötävaikutusta, Anastasija Krasnoilska sanoo.

Presidentti Petro Porošenko saa kritiikkiä korruptiota vastustavilta aktivisteilta. Kuva: Antti Kuronen / Yle

– Vaikuttaa siltä, ettei presidentti juuri nyt tosissaan taistele korruptiota vastaan. Kansainvälisille rahoittajille (IMF, EU) hän vakuuttaa taistelevansa korruptiota vastaan. Samaan aikaan hän suojelee pääsyyttäjää, vaikka tämä katsoo läpi sormiensa, kun korruptionvastaisen toimiston väkeä uhkaillaan.

Turhautumista ja toiveikkuutta

Aktivistin paita ilmaisee korruptionvastaisia tunnelmia suorasanaisesti. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Kadulla pieni haastattelukierros antaa vastaavanlaisen tuloksen. Ihmiset ovat joko täysin pettyneitä tai sitten he uskovat, että maa on hitaasti mutta varmasti kitkemässä korruption.

– Kun kännykkäni varastettiin, konstaapeli sanoi minulle, että voimme auttaa puhelimen löytämisessä, mutta se maksaa. Minun olisi pitänyt kustantaa puolet puhelimen arvosta, sanoo Olena.

– Minulta on pyydetty lahjuksia poliisi- ja koululaitoksessa sekä terveydenhuollossa, hän jatkaa.

Vapaalla oleva sotilas on sen sijaan toiveikkaampi. Hän kertoo olleensa vaimonsa kanssa mukana Maidanin mielenosoituksissa alusta lähtien.

– Toki armeijassa on edelleen korruptiota, mutta vähemmän. Koko järjestelmää ollaan uudistamassa.

– Uskon, että voitamme taistelun korruptiota vastaan. Kansalaisyhteiskuntaa ollaan luomassa ja ihmiset ovat nykyään kriittisempiä arjessaan. Monet kieltäytyvät maksamasta, niin minäkin tekisin. En ole tosin kohdannut juurikaan tilanteita, joissa minulta on pyydetty lahjuksia.

Rahoittajien pitäisi vaatia uudistuksia

Myös Anastasija Krasnoilska korruptiota vastustavasta kansalaisjärjestöstä on sitä mieltä, että ihmiset ovat ryhtyneet taistelemaan korruptiota vastaan arjessaan.

– Kansalaisten asenne on hieno, tuomioistuinlaitos ja syyttäjänvirasto ovat ikävä kyllä toista maata. Tähän mennessä yhtään tuomiota ei ole langetettu korruptionvastaisen toimiston tutkimusten perusteella.

Anastasijan mielestä tärkeää olisi saada aikaan riippumaton korruptiotuomioistuin Ukrainaan.

Hän patistaa myös kansainvälisiä rahoittajia, kuten EU:ta, olemaan tiukkoja rahoituksen suhteen. Ilman uudistuksia ei tulisi antaa lainoja.

– Kansainväliset rahoittajat ovat tällä hetkellä tärkein painostuskeinomme, toteaa Anastasija Krasnoilska Korruptionvastainen keskus -kansalaisjärjestöstä.