Yrittäjä: Suomu auki itsenäisyyspäivänä

Hotelli Suomun yrittäjä aikoo avata hiihtokeskuksen ensi talvena. Yrittäjä Kari Tirkkonen sanoo, että tavoitteena on avata yksi rinne, hotellin vastaanottotila ja pienimuotoinen ravintola itsenäisyyspäivänä.

Kotimaa
Suomu palon jälkeen
Uula Kuvaja / Yle

Rinteistä tarkoitus on saada auki tekniikka- eli lasten rinne. Tirkkonen sanoo, että avaamisen pitäisi varmistua syyskuun lopulla. Hotelli on ollut kiinni viime toukokuusta lähtien yhtä viikonloppua lukuunottamatta.

– Käytännön ongelma on, että viime talvena käytössä ollut väliaikainen ravintola on purettu. Uusi ravintola voisi sijaita palaneessa lounge-tilassa ja siihen voitaisiin ajatella myös vastaanottotilaa. Mitään laajamittaisia rakentamistöitä ei voida aloittaa.

Suomun yrittäjä ja vakuutusyhtiö riitelevät edelleen hotellipalon korvauksista. Riidassa on kyse isoista rahoista, arviolta noin kymmenestä miljoonasta eurosta. Tirkkonen sanoo, että vakuutusyhtiö lopetti korvausten maksamisen viime helmikuussa.

– Toivon, että vakuutusyhtiö voisi maksaa edes riidattoman osan jälkivahinkotöistä, niin voisin maksaa vakuutusyhtiön puolesta loppua.

Tuhoisa tulipalo

Hotelli Suomutunturin vanha osa tuhoutui ja uusi puoli kärsi vaurioita tulipalossa, joka syttyi viime lokakuussa. Palosta huolimatta Suomu avattiin viime itsenäisyyspäivänä.

Paloa tutkii edelleen poliisi, jonka pitäisi saada esitutkinta päätökseen lähiaikoina, Tirkkonen sanoo.

– Paloa ei epäillä tahallaan sytytetyksi, Tirkkonen tähdentää.

"Loputtomiin ei voida pärjätä"

Tirkkosen mukaan Suomun yritys Wilderness Suomu Oy on onnistunut välttämään konkurssin. Hän kertoo, että yhtiö on maksanut velkojaan vähemmäksi noin kahdesta miljoonasta eurosta alle miljoonaan euroon.

– Velkojien kanssa on pärjätty hyvin. Loputtomiin ei voida pärjätä, mutta toistaiseksi on vielä pärjätty. Minä en ole miljardööri, joka voisi loputtomasti työntää rahaa jostakin ihmeellisestä paikasta, vaan sitä tehdään työllä.

Suomu ei ole Tirkkosen ainoa yritys. Hänellä on ainakin Unitours-matkatoimisto, jonka pääkonttori on Helsingissä. Matkatoimisto on tuonut ja tuo edelleen kiinalaisia turisteja Suomeen ja muihin Pohjoismaihin.

– Tässä on kaksi vaihtoehtoa: joko jatkaa taistelua vakuutusyhtiön kanssa tai antaa periksi. Periksi antaminen tarkoittaa konkurssia. Vielä ei ole tullut mieleen, että konkurssi olisi hyvä vaihtoehto. Konkurssi tarkoittaa siihen investoitujen pääomien ja työtuntien menettämistä. Sitä vastaan kannattaa vielä taistella.

KORJATTU: Kirjoitusvirhe Tirkkosen sitaatista. Tulipalo ei epäillä tahallaan sytytetyksi.