Banksyn taideteos tuhoutui remontin yhteydessä – Arvo yli miljoona euroa (video)

Vuodelta 2014 peräisin oleva Spy Booth -teos kuvasi kolmea vakoojaa puhelinkopin ympärillä. Kaupunki tutkii nyt suojellun teoksen tuhoutumista yhteistyössä talon omistajan kanssa.

kulttuuri
Uutisvideot: Banksyn taideteos tuhoutui remontin yhteydessä
Uutisvideot: Banksyn taideteos tuhoutui remontin yhteydessä

Cheltenhamissa Englannissa katutaiteiija Banksyn taideteos on tuhoutunut rakennuksen korjaustöiden yhteydessä, kertovat brittiläiset tiedotusvälineet.

Talon omistajan David Posseen mukaan rakennusmiesten piti korjata huonokuntoinen seinä, jolle Banksy oli maalannut kolmea vakoilijaa puhelinkopin ympärillä kuvaavan teoksensa. Samalla kuitenkin murskaantui vahingossa myös teos, hän kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiön BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Daily Mirror (siirryt toiseen palveluun) -lehden lainaamien lähteiden mukaan rakennustyöntekijä oli tullut taloon lauantaina ja häntä oli pyydetty poistamaan rappaus talon seinästä Banksyn teoksen yläpuolelta. Työtä tehdessä romahti odottamatta myös taideteos, rakentaja sanoo.

Vandalismia, varkausyrityksiä ja suojlupäätös

Banksy oli maalannut Spy Booth -teoksen vuonna 2014. Lähellä sijaitsee Britannian tiedustelupalvelun rakennus, ja teosta on pidetty kritiikkinä urkintaa vastaan.

Teosta oli useaan otteeseen turmeltu ja se oli yritetty myös varastaa. Viime vuonna se suojeltiin (siirryt toiseen palveluun) kaupungin päätöksellä.

Posseelle oli tarjottu maalauksesta aiemmin miljoona puntaa eli yli miljoona euroa.

Kaupunki tutkii nyt tapahtunutta yhteistyössä Posseen kanssa.

Possee vakuuttaa, ettei hän yrittänyt myyä teosta eikä sitä poistettu seinästä tarkoituksellisesti. Hän sanoo vieneensä kaupungin edustajille kaikki tunnistettavat taieteoksen kappaleet.

Kaupunki on varoittanut ihmisiä siitä, että muiden seinän kappaleiden viemistä pois paikalta voidaan pitää rikoksena.