Murusista maailmanvalloitukseen – kotimaisten ruistuotteiden vienti kovassa kasvussa

Pirkanmaalaisen Linkosuon Leipomon vienti vetää Baltiaan ja Ruotsiin. Tavoitteena on viedä rukiisia naposteltavia myös muualle Eurooppaan.

Kotimaa
Ruissipsejä tuotantolinjastolla Linkosuon leipomossa
Terri Niemi / Yle

TampereSuomessa valmistetut ruistuotteet maistuvat myös naapurimaissa.

Tampereen seudulla toimivan Linkosuon Leipomon vienti varsinkin Baltian maihin on lähtenyt kovaan kasvuun. Viennin osuus yhtiön liikevaihdosta noussee loppuvuodesta 15 prosenttiin. Alkuvuoden vienti kasvoi edellisvuodesta 52 prosenttia.

Tavoitteena on laajentaa ruisnaposteltavien vientiä myös muualle Eurooppaan, sanoo leipomonjohtaja Jarmo Talasrinne.

– Trendin selittää rukiin terveellisyys ja se, että esimerkiksi Baltiassa on totuttu syömään ruistuotteita. Me uskomme siihen, että myös eurooppalaiset oppivat ja tunnistavat rukiin hyvät ominaisuudet.

Ruistuotteita viedään naapurimaihin parin rekan viikkotahdilla. Baltian lisäksi ruistuotteilla on kysyntää myös Ruotsissa. Venäjän-vientiä on toistaiseksi haitannut ruplan alamäki.

Kotimaista ruista menisi nykyistä enemmän

Linkosuon käyttämä ruis on suurimmaksi osaksi kotimaista. Talasrinteen mukaan käyttöä olisi suuremmillekin määrille.

Ruissipsejä tuotantolinjastolla ja työntekijä tekemässä laaduntarkkailua
Terri Niemi / Yle

– Me toivomme, että saisimme kaiken kotimaisena. Tällä hetkellä kotimaisuusaste on 70 prosenttia.

Ruis on hankala viljeltävä, eikä sitä sen takia ole saatavilla tarpeeksi, sanoo Talasrinne.

– Sato voi mennä pilalle monesta syystä, minkä takia moni viljelijä karttaa sitä. Kotimaisuus on kuitenkin noussut uuteen kunniaan, ja leipomot ovat valmiita maksamaan oman maan raaka-aineesta. Uskon, että viljelijätkin ovat valmiita viljelemään ruista.

Kestotuotteet, kuten ruissipsit, sopivat hyvin leipomon vientituotteeksi. Tuoreleipä pitäisi viedä kauemmaksi pakasteena, mutta se on Talasrinteen mukaan turhan kallista.