Valtio aikoo myydä Isosaaren Helsingin edustalta – "Saaren kulttuurihistoriallinen perintö on merkittävä"

Isosaarelle hahmotellaan virkistys- ja matkailukäyttöä, Senaatti-kiinteistöistä kerrotaan. Saari on ollut puolustusvoimien käytössä.

Valtiot, maat ja kansakunnat
Armeijalta jää saareen muun muassa tutkalaitteita.
Isosaaren vartiotorni.Yle

Valtio valmistelee Helsingin edustalla sijaitsevan linnakesaaren Isosaaren myyntiä. Asiasta uutisoi tänään tiistaina Kauppalehti (siirryt toiseen palveluun). Valtion liikelaitoksen Senaatti-kiinteistöjen kiinteistökehityspäällikkö Antti Ropponen vahvistaa tiedon myyntisuunnitelmista Ylelle.

– Mitään lopullista päätöstä myynnistä ei ole vielä tehty, mutta tätä valmistellaan, hän sanoo.

– Siinä vaiheessa kun alueella on olemassa lainvoimainen asemakaava, kohde on myytävissä. Sellaisista kohteista, joissa valtion käyttö loppuu, luovutaan valtion kiinteistöstrategian mukaisesti.

Isosaari sijaitsee Santahaminan eteläpuolella, ja se on noin 76 hehtaarin kokoinen. Saari on ollut puolustusvoimien käytössä. Ropponen kuvailee Isosaarta luontoarvoiltaan todella hienoksi kohteeksi.

– Lisäksi siellä on rakennuksia ihan 1800-luvulta asti. Sillä siis on varsin merkittävä kulttuurihistoriallinen perintö.

Millaista ostajaa Isosaari saattaa kiinnostaa?

– Se riippuu hyvin paljon siitä, minkälaisen käytön tuleva kaava mahdollistaa. Alueelle on hahmoteltu virkistys- ja matkailukäyttöä, joten sen tyyppinen on varmaan ostajakin, Ropponen arvioi.