Ruotsi hylkäsi irakilaisperheen turvapaikkahakemuksen, ihmisoikeustuomioistuin oli eri mieltä

Al-Qaida uhkaili irakilaisperhettä ja yritti tappaa tämän isän. Maahanmuuttoviranomaiset olivat hylänneet perheen turvapaikkahakemuksen sillä perusteella, että Irakin viranomaiset pystyisivät suojelemaan heitä.

Ulkomaat
Pommi-iskujen jälkiä Bagdadissa sunnuntaina.
Pommi-iskujen jälkiä Bagdadissa sunnuntaina.Ali Abbas / EPA

Ruotsin valtio on hävinnyt Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa jutun, jossa maasta turvapaikkaa hakenut irakilaisperhe valitti saamastaan kielteisestä päätöksestä.

Ihmisoikeustuomioistuin antoi päätöksensä asiassa (siirryt toiseen palveluun) tiistaina. Sen mukaan perheen käännytys rikkoisi Euroopan ihmisoikeussopimuksen 3. artiklaa, jossa kielletään kidutus sekä epäinhimillinen ja alentava kohtelu. Perhe saa nyt oleskeluluvan Ruotsista.

Isä pakeni Irakista vuonna 2010 ja perheen äiti sekä poika seuraavana vuonna. He hakivat Ruotsista turvapaikkaa, mutta hakemus hylättiin vuonna 2012.

Asiasta kertoi Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Perheen tytär ammuttiin

Perheen isä oli työskennellyt Yhdysvaltain armeijalle Irakin sodan aikana, minkä vuoksi al-Qaida uhkaili häntä ja yritti useaan kertaan tappaa hänet.

Isä oli haavoittunut murhayrityksissä kahdesti, hänen veljensä oli siepattu ja perheen tytär sai surmansa, kun autoa, jossa hän oli isänsä kanssa, ammuttiin. Perheen talon ulkopuolelle asetettiin pommi ja miehen yrityksen tilat tuhottiin.

Perheen tyttären kuoltua he pakenivat kotoaan ja piilottelivat eri puolilla Bagdadia.

Irakin valtio pystyy suojelemaan perhettä

Ruotsin maahanmuuttoviranomaiset hylkäsivät perheen turvapaikkahakemuksen. Viranomaisten mukaan al-Qaidan perheeseen kohdistama väkivalta oli tapahtunut vuosia aiemmin ja perheen isä ei enää työskennellyt yhdysvaltalaisten kanssa. Päätöksen mukaan Irakin viranomaiset pystyisivät suojelemaan perhettä, jos uhka edelleen jatkuisi.

Aiemmin ihmisoikeustuomioistuimen alempi jaosto oli asettunut Ruotsin valtion puolelle asiassa.

Suuren jaoston antaman päätöksen mukaan Bagdadin turvallisuustilanne on huonontunut yleisesti ottaen, mutta se ei silti vielä kuitenkaan suoraan riko 3. artiklaa.

Päätöksen mukaan Irakin valtion kyky suojella kansalaisiaan on kuitenkin heikentynyt. Vaikka Irakin valtion tarjoama suojelu saattaa olla riittävää suurelle osalle väestöstä, tietyille ryhmille, kuten kyseiselle perheelle, se ei kuitenkaan olisi oikeuden mielestä riittävää. Siksi perheen käännyttäminen Irakiin rikkoisi ihmisoikeussopimuksen 3. artiklaa.

Perhe tyytyväinen päätökseen

Suuren jaoston päätös syntyi äänin 10-7. Perheen asianajaja kertoi Ruotsin radiolle (siirryt toiseen palveluun), että he ovat tyytyväisiä päätökseen.

Ruotsin maahanmuuttoviranomaiset aikovat nyt perehtyä tarkemmin oikeuden 52-sivuiseen päätökseen. Viranomaisten mukaan päätöksessä on mielenkiintoista muun muassa se, keitä ihmisoikeustuomioistuimen tarkoittamat uhkaa kokevat ryhmät voisivat olla. Maahanmuuttoviranomaisten mukaan kyse saattaisi olla esimerkiksi rikollisten uhkailemiksi joutuneista ihmisistä, tai vähemmistöihin kuuluvista henkilöistä, jotka kokevat uhkaa enemmistön taholta.