1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Viranomaiset kiinnostuivat taas vaalirahakohussa ryvettyneestä Nuorisosäätiöstä

Patentti- ja rekisterihallitus sekä Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskus selvittävät Nuorisosäätiön toimintaa Ylen paljastamien tietojen pohjalta. Keskustataustainen Nuorisosäätiö on muun muassa ryhtynyt rakennuttamaan kovan rahan asuntoja, vaikka säätiön tarkoitus on tuottaa kohtuuhintaista asumista nuorille. Ihmetystä herättää myös säätiön liepeillä toimiva kiinteistösijoitusyhtiö.

Nuorisosäätiö rakennuttaa Lahden ydinkeskustaan kerrostaloa, johon tulee yli 250 asuntoa. Talon ylimpiin kerroksiin rakennetaan lähes 300-neliön kattohuoneistoja. Kuva: Jyri Hänninen / Yle

Keskustataustaisen Nuorisosäätiön tehtävä on tukea nuorten itsenäistymistä edullisten asuntojen avulla. Ylen laajan selvityksen mukaan julkisella tuella vaurastuneesta säätiöstä on kuitenkin alettu viime vuosina muovata kovan rahan rakennuttajaa.

Säätiö on myös sijoittanut vuokralaisilta kerättyjä korjausvaroja erittäin korkealla riskillä vastoin viranomaisten ohjeita.

Ylen haastattelemien asiantuntijoiden mukaan säätiön harjoittama sijoitustoiminta olisi ollut poikkeuksellista ja riskipitoista jopa tavallisille yrityksille.

Säätiön toiminnan muutoksen taustalla ovat säätiön nykyinen asiamies Aki Haaro sekä hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen. Molemmat ovat pitkäaikaisia keskustavaikuttajia.

Viranomaisia kiinnostaa myös kiinteistösijoitusyhtiö, joka on käynyt asuntokaupoilla samassa kohteessa Nuorisosäätiön kanssa.

Haaro toimi vaalirahakohun aikaan keskustan hallintopäällikkönä. Hänet tuomittiin vuonna 2013 vaalirahoitukseen liittyvässä rikosjutussa. Haaro oli Nuorisosäätiön hallituksen jäsenenä ollut jakamassa keskustalaisille vaalitukia säätiön varoista, mikä oli vastoin julkisia tukia nauttineen säätiön sääntöjä.

Haaro nousi rikosepäilystä huolimatta säätiön asiamieheksi ja on jatkanut tehtävässä tuomion jälkeen.

Haaro ja säätiön hallituksen puheenjohtaja Nousiainen tekivät yhteistyötä jo 2000-luvun alkuvuosina Keskustanuorten johdossa.

Viranomaisia kiinnostaa myös kiinteistösijoitusyhtiö, joka on käynyt asuntokaupoilla samassa kohteessa Nuorisosäätiön kanssa. 

Ylen selvityksen mukaan yhtiön taustalla todellisina vallankäyttäjinä ovat säätiön johtajat Haaro ja Nousiainen. 

Valvovat viranomaiset päättivät alkaa selvittää säätiön toimintaa, kun Yle kysyi niiltä näkemystä säätiön erikoisesta liike- ja sijoitustoiminnasta.

– Yksi patentti- ja rekisterihallituksen tehtävistä on säätiövalvonta. Jos saamme oman selvityksemme tai ulkopuolisten kautta tietoon epäilyjä, että toiminta on ollut säätiölain vastaista, meidän täytyy tutkia asia, sanoo Patentti- ja rekisterihallituksen laki- ja valvontapäällikkö Terhi Maijala.

Nuorisosäätiön asiamies Aki Haaro toimi aikaisemmin keskustan hallintopäällikkönä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

“Sijoitukset riskipitoisia” – myös veroparatiisissa

Nuorisosäätiön markkinaehtoisia asuntoja valmistuu tai on jo valmistunut ainakin Lahteen, Hämeenlinnaan, Hyvinkäälle, Riihimäelle ja Tallinnaan. Koska niihin ei saada julkista tukea, niihin ei liity myöskään tukijan asettamia ehtoja siitä, kenelle ja millä hinnalla asuntoja voi vuokrata.

Säätiön varsinainen tarkoitus ei ole tehdä voittoa, vaan tukea nuorten itsenäistymistä ja tehdä sosiaalista nuoriso- ja kasvatustyötä.

Nuorisosäätiö omistaa asuntoja useiden kiinteistöosakeyhtiöiden kautta. Näillä tytäryhtiöillä on asuntojen lisäksi varallisuutta, jota on kerätty ennen muuta tulevia remontteja varten.

Nuorisosäätiö on sijoittanut varojaan muun muassa Liechtensteinin kautta.

Useat Nuorisosäätiön omistamat kiinteistöosakeyhtiöt ovat sijoittaneet remonttirahojaan riskipitoisiin arvopapereihin. Varoja on sijoitettu muun muassa erittäin korkean riskin rahaston kautta aasialaisille osakemarkkinoille.

Näitä korjausvaroja oli vuoden 2014 lopussa sijoitettuna arvopapereihin yhteensä noin 10 miljoonaa euroa. Summasta puolet oli sijoitettu Irlantiin ja Liechtensteiniin rekisteröityjen vakuutus- ja rahastoyhtiöiden kautta.

Säätiötä valvovan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen Aran ohjeiden mukaan yleishyödyllinen tuen saaja saa sijoittaa varojaan, mutta se pitää tehdä turvallisesti.

Analyytikko Ari Rajala pitää säätiön arvopaperisijoituksia poikkeuksellisina jopa liiketaloudellisin perustein toimivalle yhtiölle.

– Siellä on aika paljon riskipitoisia sijoituksia. Normaali yritys pyrkii sijoittamaan varojaan mahdollisimman riskittömästi, Rajala sanoo.

Rajalan mukaan sijoituksista näkee, ettei varoja ole pyritty sijoittamaan mahdollisimman turvallisesti, vaan niille on haettu riskillä suurempaa tuottoa. Irlantiin ja Liechtensteiniin mennään Rajalan mukaan riskisijoitusten perässä.

– Jos haettaisiin vain turvallista tapaa säilyttää ylimääräisiä varoja pankkitiliä paremmalla tuotolla, ei tarvittaisi tällaisia rahastoyhtiöitä, sanoo Rajala.

Ara ei ollut tietoinen riskipitoisista sijoituksista, vaan kuuli niistä Yleltä. Tämän jälkeen Ara pyysi asiasta selvitystä Nuorisosäätiöltä.

Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen on pitkäaikainen keskustavaikuttaja. Kuva: Kai Jäderholm

Säätiön asiamies Aki Haaro ja hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen kieltäytyivät toistuvasti Ylen haastattelusta. He kuitenkin viestittivät Ylelle, että kovan rahan asunnoissa kyse on sijoitustoiminnasta.

Säätiö ilmoittaa myös hankkiutuneensa sittemmin eroon riskipitoisista sijoituksistaan.

Oman valtapiirin yhtiö asuntokaupoilla yhtä aikaa säätiön kanssa

Ylen selvityksestä käy myös ilmi, että Haaro ja Nousiainen sijoittavat kiinteistöihin myös AT-Asunnot Oy:n kautta.

AT-Asuntojen taustalla vaikuttaa kolme keskustalaista yhdistystä eli Nuorisotyön tuki, Sivistyksellisen nuorisotyön tuki sekä Nuorten sivistystyö. Ensimmäinen on perustettu 1950-luvulla ja Haaro ja Nousiainen istuvat itse sen hallinnossa.

Kaksi jälkimmäistä on perustettu kuutisen vuotta sitten. Ylen tavoittamat näiden yhdistysten entiset ja nykyiset vastuuhenkilöt eivät osanneet kertoa mitään näiden kahden yhdistyksen toiminnasta eivätkä kuvailla edes omin sanoin, mikä yhdistysten toiminnan tavoite on. He ohjasivat kaikki kysymykset Haarolle ja Nousiaiselle.

Ainakin Hyvinkäällä AT-Asunnot on ollut tekemässä asuntokauppoja samasta kohteesta Nuorisosäätiön kanssa. Tammikuussa AT-Asunnot oli merkitty taloyhtiön osakasluetteloon neljän asunnon omistajaksi ja AT-Asuntojen toimitusjohtaja Ari Maskonen taloyhtiön hallituksen jäseneksi. Maskonen on myös keskustan Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja.

Ylen yhteydenoton jälkeen merkinnät AT-Asunnosta ovat kuitenkin kadonneet osakasluettelossa. Ari Maskosen mukaan kaupat peruuntuivat huonon rahoitustilanteen vuoksi.

Maskonen kieltäytyi Ylen tv-haastattelusta, mutta suostui sanomaan sen verran, että yhteys Nuorisosäätiöön on “sattumaa”, eikä AT-Asunnot ole saanut mitään etua asuntokaupoissaan kytkennän takia.