Ylläksellä odotetaan innolla uusien koulujen valmistumista

Kolarissa Ylläksellä odotetaan innokkaasti kahden uuden kyläkoulun valmistumista. Äkäslompolossa vanha koulu on käynyt ahtaaksi oppilasmäärän tuplaantumisen vuoksi. Ylläsjärven koulu puolestaan korvaa lakkautettavan Kurtakon koulun. Uudet koulut maksavat yhteensä kolmisen miljoonaa euroa

Kolari
Äkäslompolo uusi koulu elokuu 2016
Uusi hirsinen koulu nousee Äkäslompoloon. Taustalla lasten päiväkoti, liikuntasali ja vanha koulu, joka myös jatkaa toimintaansa.Jorma Korhonen / Yle

Kurtakon koulu lopettaa toimintansa tähän lukuvuoteen ja opetus siirtyy Ylläsjärvelle. Ylläsjärvi nähdään kasvukylänä ja sieltä tulee nytkin pääosa Kurtakon koulun 30:stä oppilaasta. Äkäslompolon koulu puolestaan ähkyy 77:n oppilaan paljoudesta ja siellä tarvitaan lisää tilaa.

Uusista kouluista tulee hirsirakenteisia. Perustat ovat valmiina ja seinien pystytys alkaa näinä päivinä.

Koulu siellä, missä oppilaatkin

Kurtakon koulun johtaja Heikki Kiviniemi pitää ratkaisua hyvänä. Hän sanoo, että koulun pitää olla siellä, missä ovat oppilaatkin. Ylläsjärvi on hyvä paikka myös lasten vanhempien mielestä. Monien koulumatka lyhenee oleellisesti.

– Tietysti tätä vanhaa koulua jää kaipaamaan, kun on täällä kymmenet vuodet opettajana ollut. Mutta aika aikaansa kutakin, hän sanoo.

Äkäslompolon koulu käynyt ahtaaksi

Äkäslompolossa uutta koulua tervehditään ilolla, koska vanha koulu on käynyt ahtaaksi. Muutamassa vuodessa oppilasmäärä on tuplaantunut. Ekaluokallakin on 18 oppilasta. Se kertoo siitä, että Äkäslompolon matkailukylään on muuttanut lapsiperheitä.

– Vanha koulu on ihan hyväkuntoinen ja jatkaa toimintaansa, mutta ilmastointi ei riitä näin suurelle oppilasmäärälle, sanoo apulaisrehtori Outi Koli.