1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Voimakas maanjäristys Keski-Italiassa – "Puolet kaupungista menetetty"

Yli kuuden magnitudin järistys tuntui Italian pääkaupungissa Roomassa saakka.

Ulkomaat
Maanjäristyksen tuhoja Amatricen kaupungissa.
Maanjäristyksen tuhoja Amatricen kaupungissa.Emiliano Grillotti / EPA

Keski-Italiassa oli voimakas maanjäristys aikaisin keskiviikkoaamuna lähellä Perugian kaupunkia. Järistys on aiheuttanut vakavaa tuhoa pienissä kaupungiessa ja kylissä vuoristoalueilla. Yle seuraa tilannetta hetki hetkeltä.

Uhreista on vielä hyvin vähän tietoa, sillä pelastus- ja raivaustyöt ovat vasta alkuvaiheessa. Uutistoimisto Reutersin mukaan ainakin kymmenen ihmisen uskotaan kuolleen.

Italian tiedotusvälineissä on kerrottu, että neljä on kuollut Accumolissa, kaksi ruumista on kaivettu raunioista Amatricessä ja kaksi ihmistä on kuollut Pescara del Trontossa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan yli kuuden magnitudin järistys tuntui maan pääkaupungissa Roomassa saakka. Asukkaat pakenivat hädissään kaduille useissa kaupungeissa.

Maanjäristyksen uhreja viedään sairaalaan Amatricen kaupungissa Italiassa keskiviikkona.
Maanjäristyksen uhreja vietiin sairaalaan Amatricen kaupungissa Italiassa keskiviikkona.Luca Prosperi / EPA

Italian Punainen risti on aktivoinut hätäkeskuksensa.

Palolaitoksen tiedottaja Luca Cari kertoi uutistoimisto Reutersille, että viranomaiset ovat saaneet ilmoituksia henkilövahingoista. Carin mukaan helikoptereita lähetetään alueelle heti aamunkoitteessa arvioimaan tuhojen laajuutta.

Tiet poikki pikkukaupunkiin

Italian pelastusviranomaiset raportoivat rakennusvaurioista. Amatricen pikkukaupungin keskusta on kärsinyt laajoista tuhoista. Kaupungissa on vajaat 3 000 asukasta.

Ihmiset joutuivat viettämään yönsä kadulla maanjäristyksen jälkeen Norciassa, Italiassa keskiviikkona.
Ihmiset joutuivat viettämään yönsä kadulla maanjäristyksen jälkeen Norciassa, Italiassa keskiviikkona.Matteo Crocchioni / EPA

Amatricen kaupunginjohtajan Sergio Pirozzin mukaan ihmisiä on jäänyt loukkuun rakennusten raunioihin.

– Tiet kaupunkiin ovat poikki. Puolet kaupungista on menetetty. Ihmisiä on jäänyt kivimurskan alle. On tapahtunut maanvyörymä ja silta voi romahtaa, Pirozzi kertoi televisiokanava RAI:lle.

Kaupunginjohtajan mukaan tiet kaupunkiin ovat poikki, joten pelastushenkilöstön on vaikea päästä perille.

Pääministeri Matteo Renzin tiedottaja kirjoittaa Twitterissä, että maan hallitus seuraa tilannetta yhdessä pelastusviranomaisten kanssa.

Noin tunti ensimmäisen järistyksen jälkeen samalla alueella tapahtui 5,5 magnitudin jälkijäristys.

Ulkoministeriöllä ei ole tietoa suomalaisuhreista. Yksi suomalainen on tehnyt matkustusilmoituksen Perugiaan. Amatriceen, Accumoliin ja Rietiin ei ole tehty matkustusilmoituksia.

italian kartta jossa perugia
Yle Uutisgrafiikka

Järistys tuntui satojen kilometrien päässä

Maan järinä tuntui Roomaa kauempanakin. Järistyksiä eri puolilla maailmaa seuraavan EMSC:n raporteissa Montevarchista kerrotaan sängyn ja valaisimen tärisseen, vaikka järistyksen keskus oli yli 170 kilometrin päässä.

Ferrarassa puolestaan kattokruunut keinuivat. Ferrara sijaitsee noin 280 kilometrin päässä järistyksen keskuksesta.

USGS PAGER -järjestelmä, joka ennustaa maanjäristysten vaikutuksia, on antanut punaisen hälytyksen, mikä viittaa merkittävään onnettomuuteen ja vahinkoihin. Arvio perustuu aikaisempiin järistysten tietoihin.

Italiassa on ollut usein maanjäristyksiä. Vuonna 2009 maanjäristys vaati yli 300 kuolonuhria Aquilan alueella.

Kesäkuussa 2012 oli kaksi voimakasta järistystä pohjoisen Emilia-Romagnan alueella 10 päivää välein. Sen seurauksena 23 ihmistä kuoli ja 14 000 joutui kodittomiksi.

Maanjäristyksessä tuhoutuneita rakennuksia.
Maanjäristyksessä tuhoutuneita rakennuksia.Reuters

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi